Dostupni linkovi

Spor Muska i Twittera na sudu 17. oktobra


Ilustrativna fotografija: Elon Musk

Pokušaj Twittera da zadrži ugovor Elona Muska o prodaji od 44 milijarde dolara ići će na petodnevno suđenje koje počinje 17. oktobra.

Musk, najbogatija osoba na svijetu i izvršni direktor Teske i SpaceX-a ima do rok do petka za podnošenje bilo kakvih protutužbi. Njegovi advokati kažu da bi on mogao podnijeti četiri tužbe u kojima traži finansijsku odštetu za sporni ugovor.

Izvršni direktor Tesle rekao je 8. jula da se povlači iz ugovora, okrivljujući Twitter za kršenje ugovora lažnim prikazivanjem broja lažnih računa na svojoj platformi.

Twitter je podnio tužio nekoliko dana kasnije, nazvavši tvrdnje o lažnim računima odvraćanjem pažnje, te su rekli da je Musk ugovorom o spajanju obvezan zaključiti posao po cijeni od 54,20 dolara po dionici. Dionice kompanije porasle su 1,4 posto u jutarnjem trgovanju u petak na 41,45 dolara.

Twitter pokušava prisiliti milijardera da ispuni svoje obećanje iz aprila da će kupiti giganta društvenih medija za 44 milijarde dolara, a kompanija želi da se to dogodi brzo jer kaže da tekući spor šteti njenom poslovanju.

Dvije strane su se u osnovi složile sa suđenjem koje počinje 17. oktobra, ali su bile u sukobu pristupa internim dokumentima i drugim dokazima, kao i granicama otkrivenih dokaza.

Musk je ove sedmice optužio Twitter da su odugovlačili sa odgovorom na njegove zahtjeve o dokazima, a Twitter ga je optužio da traži ogromne količine podataka koji nisu bitni za glavno pitanje u slučaju: je li Musk prekršio ugovor o poslu.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG