Dostupni linkovi

Želi li Gospić novi spomenik Nikoli Tesli


Kršinićevog spomenika Nikoli Tesli koji se nalazi u Beogradu
Hoće li novi odlijev Kršinićevog spomenika Nikoli Tesli biti vraćen u Gospić, kada i gdje? Spomenik svjetskog znanstvenika koji je rođen u selu Smiljanu kraj Gospića, rad poznatog hrvatskog kipara Frana Kršinića, stajao je na gospićkom središnjem trgu do 1992. godine, kada su ga u ratnom ludilu minirale hrvatske snage i to tako da se nije mogao ni popraviti, već se morao iznova odliti.

Direktor Ljevaonice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Željko Maćešić, u izjavi za Radio Slobodna Europa, ističe da je spomenik tehnički apsolutno dovršen, ali da ga, već godinama, nitko - ne traži.

„Što se tiče nas, on je gotov! Mi ga trebamo samo još patinirati i konzervirati i, kad kažu, mi ga možemo voziti tamo, gdje kažu“, potvrdio Maćešić.

Maćešić podsjeća da je rad Frana Kršinića, jedan od dva najpoznatija spomenika Nikoli Tesli, drugi je Meštrovićev. Trenutno, postoje još dva takva Kršinićeva spomenika, jedan u Beogradu, a drugi na slapovima Niagare. Kako više ne postoji original hrvatski su stručnjaci otišli 2006. u Beograd i, po tamošnjem spomeniku, izlili novi spomenik Tesli. No, Maćešić kaže kako mu još nitko nije rekao kamo će ga voziti i gdje postaviti.

„Pa, još za sada, koliko ja znam, nitko nije rekao da će se Teslin spomenik montirati i postaviti 'tu i tu'. To još nitko nije rekao. Ja znam da je rađen za Gospić, ali, da li će on biti i postavljen u Gospiću, da li neće, kad će, to ja ne znam. Mi još nikakv nalog nismo dobili, a što se nas tiče, čim nalog stigne, treba nam svega nekoliko dana da ga patiniramo i konzerviramo, jer ne želimo ga prije patinirati, zbog prašine u Ljevaonici, ali, čim ga netko zatraži - mi smo spremni.“

Obnovu Teslina spomenika u Gospiću iniciralo je Ministarstvo kulture, ali danas smo bili upućeni da odgovor potražimo kod lokalnih vlasti –u samom Gospiću.

„Pa, Gospić, prije svega nije ni pokrenuo inicijativu za odlijevom novog Teslinog spomenika. I,u ovom smo trenutku u situaciji da moramo
vidjeti gdje taj spomenik postaviti. Grad Gospić, tvrdi Kolić, ne oteže, ali ne želi samo zadovoljiti formu, već na adekvatan način vidjeti gdje postaviti spomenik Nikoli Tesli“,
kaže gradonačelnik Gospića Milan Kolić.

On dodaje da će riječ, prije svega, dati struci, ali da spomenik sigurno neće biti vraćen na staro mjesto na središnjem gradskom trgu koji se do rata zvao Trg Nikole Tesle, a danas Trg Stjepana Radića.

„Tamo, na tom Trgu, nije predviđeno postavljanje nikakvih spomenika“, ističe prvi čovjek Gospića.

Istodobno naglašava da je velikom svjetskom znanstveniku i geniju iz Like već odana pažnja obnovom njegove rodne kuće u Smiljanu, za 150-tu godišnjicu Teslina rođenja, gdje je postavljen i novi Teslin spomenik, rad kipara Mile Blaževića. Ističe da je i gospićko Veleučilište nazvano po Tesli, a odgovarajuće mjesto za novoizliveni Kršinićev spomenik još se traži, a ne žele brzati.

Potpredsjednik Vladina savjeta za nacionalne manjine, povjesničar Đuro Zatezalo, izjavio je, međutim, za RSE kako mu je dogradonačelnica Gospića kazala, početkom lipnja, kako Teslin spomenik nikad više neće biti tamo postavljen:

„Ja pitam tu donačelnicu,nakon sastanka, 'jeste li obnovili bistu Nikole Tesle u Gospiću?' I, znate što mi je rekla 'nismo, i nikada nećemo. Tesla nikada neće imati biste u Gospiću! Nikada, ponovila je, nek mu dižu 'tamo'. A gdje to 'tamo'? Pa, cijeli svijet mu diže spomenike i diči se s Nikolom Teslom, a on je tu rođen, to je njegov kraj, to je njegova domovina, on je rekao da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom, a nije rekao da ne voli svoju domovinu,"
razočaran je Zatezalo.

Gradonačelnik Gospića Milan Kolić odbacuje tvrdnje kako Gospićani, jednostavno, ne žele Nikolu Teslu jer je Srbin:

„Ja sve one, koji to tvrde, pozivam u Smiljan (Teslino rodno selo) i da posjete Memorijalni centar i da se uvjere koliko se grad Gospić odužio Tesli kao jednom od najvećih svjetskih znanstvenika. Nikola Tesla je, nastavlja Kolić, čovjek koji je zadužio cijeli svijet, a svi ti 'skrbnnici', koji nama prigovaraju, nisu u posljednjih 100 godina ništa učinili da se ta njegova rodna kuća u Smiljanu obnovi, a aktulana vlast grada Gospića i aktualna vlast u Hrvatskoj učinila je ipak iskorak, što, navodi Kolić, potvrđuje i 150 tisuća posjetitelja koliko je u zadnjih nekoliko godina posjetilo Teslin Memorijalni centar.“

Pokušali smo u kraćoj telefonskoj anketi saztnati što misle sami Gospićani, ali većina nazvanih nije bila spremna sudjelovati, ipak smo dobili jedan odgovor:

"Ja sam Hrvatica, da se razumijemo, al' nemam ništa protiv, jer u kući imamo prijatelje i jedne i druge i ja bi da se spomenik vrati, meni ga je, ipak, žao. On je ipak velikan, priznat, svijet ga prizna, a ne da ga mi ne priznamo."

XS
SM
MD
LG