Dostupni linkovi

Povratak Mehmed-paše Sokolovića u Višegrad


Inauguracija spomen-biste u Višegradu
Inauguracija spomen-biste u Višegradu

U Višegradu je otkrivena spomen-bista Mehmed-paši Sokoloviću u okviru kulturne manifestacije "Višegradske staze", posvećene nobelovcu Ivi Andriću.

Bista se nalazi pored šetališta koje spaja staru ćupriju sa Andrićgradom, a poklon je srpskog biznismena Slobodana Pavlovića iz Čikaga.

Na ceremoniji otkrivanja spomenika načelnik ove opštine Mladen Đurević je rekao da je ovo nastavak podizanja kulture i kulturnih sjećanja na sve koji su važni u istoriji, "kako bi nam pokazali put i bili primjer za buduće generacije".

Đurević se osvrnuo na burna vremena u kojima je živio Mehmed-paša Sokolović, kada je pokazao svoju etičku svijest.

"U svemu što je radio bio je ispred vremena a mi kao rodoljubi podižemo spomenik kao sjećanje na ono što je on poklonio Višegradu i što stoji čvrsto spajajući obale vjekovima", istakao je Đurević.

Donator Sokolovićeve biste Slobodan Pavlović rekao je da je došao na ideju da pokloni Višegradu i narodu Bosne i Hercegovine spomenik u znak zahvalnosti ljudskoj veličini koji će ponosno stajati pored njegove zadužbine, veličanstvenog mosta koji je izgrađen 1577. godine.

Gradio ga je tada najčuveniji turski arhitekta Kodža Mimar Sinan u istočnjačkom stilu i predstavlja remek-djelo tadašnjeg graditeljstva.

Kroz istoriju, most je bio rušen u oba svjetska rata ali i obnavljan u izvornom obliku. Posljednja restauracija ovog spomenika kulture u Višegradu završena je prošle godine, kada je pokaldrmisan novim pločama, učvršćeni su temelji ove građevine i zamijenjeni dotrajali kameni blokovi.

Rekonstrukciju ove monumentalne građevine, koja se od 2017. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a izvršili su turski graditelji a vlada ove zemlje uložila je oko pet miliona evra.

Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

[TV Liberty, mart 2017.]

"Postavljanjem spomenika Mehmed-paši Sokoloviću, Višegrad je bogatiji za još jedan turistički proizvod, koji već mami turiste da se slikaju pored njega", ističu u Turističkoj organizaciji Višegrada.

Okupljeni u velikom broju, na ceremoniji otkrivanja spomenika Sokoloviću, Višegrađani su iskazali svoje zadovoljstvo za razliku od jednog dijela opozicije u Skupštini opštine Višegrad, predvođene lokalnom Srpskom demokratskom strankom (SDS) na čelu sa predsjednikom ove stranke Miroslavom Kojićem, koji je javno na Facebooku izrazio negodovanje zbog, kako navodi, pokušaja prekrajanja srpske istorije, pitajući predstvanike lokalne vlasti, ko im je dao saglasnost i po čijem nalogu postavljaju spomenik jednom turskom veziru.

Međutim, na svečanostima "Višegradske staze" pod čijim okriljem je i otkriven spomenik Mehmed-paši Sokoloviću, koji je bio velika inspiracija književniku Ivi Andriću da napiše istorijsko djelo "Na Drini ćuprija" za koje je dobio Nobelovu nagradu, okupili su se umni ljudi Višegrada, omladina i turisti koji su planski uvrstili posjetu ovom gradu na Drini, baš na Vidovdan, kada se obilježava godišnjica izgradnje Andrićgrada, najvećeg spomeničkog kompleksa posvećenog bosanskohercegovačkom nobelovcu, ali i kako bi vidjeli spomen-bistu Mehmed-paši Sokoloviću.

Anketirani sugrađani pozitivno se izjašnjavaju o novom spomeniku u Višegradu.

Anketa: Stavovi građana Višegrada
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00
Direktan link

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG