Dostupni linkovi

Spomen-obeležje za ubijene Sjeverince


Sećanje na ubijene Sjeverince

Od otmice i ubistva 17 građana bošnjačke nacionalnosti, državljana SR Jugoslavije iz Sjeverina, navršilo se 22 godine. Do sada su pronađeni samo posmrtni ostaci Medredina Hodžića. Predstavnici Islamske zajednice u Priboju, nevladinih organizacija i lokalnih vlasti u utorak su u Sjeverinu postavili kamen temeljec za izgradnju spomen obeležja ubijenim meštanima Sjeverina.

Za izgradnju ovog spomen obeležja opština Priboj izdvojila je 1,5 miliona dinara.

“Postavljanje ovog spomen-obeležja svakog dana, a posebno 22. oktobra na dan otmice, podsećaće nas, da se uvek moramo boriti za međuetničku toleranciju, razumevanje i uzajamno poštovanje, a protiv svake vrste ekstremnog nacionalizma”, rekao je za RSE predsednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić.

Po povratku iz Sjeverina na mestu otmice u Mioču proučena je fatiha i baceno cveće u reku Lim.

Kod kafane Amfora u Mioču pre 22 godine zajedno sa još 16 Bošnjaka izveden je iz autobusa Medo Hodžić. Tog dana Medo je krenuo na posao u “Poliester”.

Njegov sin Omer tada je imao 10 godina.

Omer Hodžić
Omer Hodžić

“Sam taj osećaj odrastanja bez jednog oslonca, bez jednog člana porodice, izaziva jednu vrstu, nesigurnosti, nelagodnosti. Medjutim, uz božju pomoć i uz pomoć moje porodice, uspeo sam izgraditi sebe kao ličnost i krenuti pravim putem. Ali taj osećaj praznine u srcu ne može se više nikada nadoknaditi”, kaže Omer.

“Bratu je ostalo dvoje dece i žena. Oni su pobegli u inostansvo. Pa, kako tamo žive? Sigurno ne lagodno i ta bol za ubijenim ocem i mužem, večno će ih pratiti", priča Ekrem Hadžić kome je ubijen brat od strica Zafer.

Predsednica Sandžačkg odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Novom Pazaru Semiha Kačar podseća da je za zločin osuđeno samo četvoro direktnih izvršilaca, dok odgovornost vojnih i civilnih vlasti nije ispitana i da je potrebno da Srbija obezbedi porodicama žrtava otetih i ubijenih u Sjeverinu i status civilnih žrtava rata.

Semiha podseća da bez jasnog određenja prema zločinima iz prošlosti i uspostavljanja pravde za žrtve nije moguće izgraditi poverenje građana u institucije države Srbije.

“Ovakav odnos prema žrtvama ratnih zločina, trajno onemogućava pripadnike manjinskih zajednica u Sandžaku da sebe vide kao ravnopravnu zajednicu koja živi u ovoj državi.”

Pripadnici srpske paravojne formacije “Osvetnici” kojom je komandovao Milan Lukić, na današnji dan pre 22 godina iz autobusa koji je saobraćao na relaciji Priboj – Pljevlja, u mestu Mioče, izveli su 16 Bošnjaka muškaraca i jednu ženu.

Ovi meštani iz Sjeverine krenuli su u Priboj na posao preko teritorije BIH jer je to jedini put da se dodje u Priboj.

Pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” kamionom su ih odveli u Višegrad u motel Vilina vlas gde su ih psihički i fizički mučili i nakon toga ubili.

Za ovaj zločin, Okružni sud u Beogradu osudio je na po 20 godina zatvora Milana Lukića i Olivera Krsmanovića (obojicu u odsustvu), a Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića na po 15 godina zatvora. Lukić je, nakon što je uhapšen u Argentini, u Haškom tribunalu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za zločine u Višegradu.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG