Dostupni linkovi

Spomen-obilježje u Ripaču podsjetnik na žrtve logora


Otkriveno spomen-obilježje u Mjesnoj zajednici Ripač, 9. maj 2016
Otkriveno spomen-obilježje u Mjesnoj zajednici Ripač, 9. maj 2016

Dan logoraša u Bihaću obilježen je 9. maja obilaskom objekata bivših logora Vojske Republike Srpske (VRS), polaganjem cvijeća na masovne grobnice Bazdan i Tihotina, te otkrivanjem jedinstvenog spomen-obilježja u Mjesnoj zajednici Ripač gdje je također bio smješten jedan od logora.

U Ripču, mjestu gdje su 1992. godine nezakonito zatvarani, mučeni i ubijani civili nesrpske nacionalnosti, u povodu Dana logoraša otkivena je spomen-ploča kao simbol sjećanja, ali i podsjetnik generacijama koje dolaze na zločine koji su se desili, a kako se nikada ne bi ponovili.

"Sjećanja na te dane nikada neće izblijediti i danas su svježa", kaže Hilmo Kozlica, jedan od preživjelih logoraša.

"Bolna su to sjećanja... Danas je puno emocija. Teško je opisati ih... Kad se sjetim tih trenutaka, tih svojih prijatelja koji su završili u jamama... Ali, danas sam i ponosan, kao i svi mi preživjeli, na ovo zdanje, ovo obilježje koje je postavljeno zbog morala, ljudskosti, budućih generacija i zbog ljudi koji su dali svoje živote", ističe Hilmo sa suzama u očima.

A ono što karakterizira zločine u Bosanskoj Krajini upravo je odnos prema zatočenim civilima, iznosi dr Mujo Begić koji se godinama bavi istraživanjem zločina u Bosanskoj Krajini.

"Imamo slučajeve gdje smo iz masovnih grobnica vadili djecu, a posljednji slučaj je kada su pronađeni posmrtni ostaci Omera Kasića iz Orašca, starca koji je imao više od 80 godina."

"Na području Bosanske Krajine 149 mjesta nezakonitog zatvaranja i mučenja Bošnjaka i Hrvata. Logori Omarska, Keraterm, Kamenica, Ripač, Račić samo su neka od mjesta gdje su nezakonito zatvrani, mučeni i ubijani bošnjački i hrvatski civili. Ono što karakterizira zločine u Bosanskoj Krajini upravo je taj odnos prema logorašima. Ovdje su zajedno zatvarani muškarci, žene, djeca, starci... Imamo slučajeve gdje smo iz masovnih grobnica vadili djecu, a posljednji slučaj je kada su pronađeni posmrtni ostaci Omera Kasića iz Orašca, starca koji je imao više od 80 godina", pojašnjava Begić.

Obilježavanju Dana logoraša prisustvao je i Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

"U maju se sjećamo i odajemo počast svim ubijenim logorašima, a ubijeno ih je oko 30.000 u 657 logora u BiH. U tim logorima silovano je 25.000 djevojčica, muškaraca, žena... Ovo je mjesec i tuge i ponosa, jer nas ima preživjelih i možemo se prisjećati i pričati šta se desilo u BiH. I mi to radimo svugdje i na svakom mjestu, kako se nikada ne bi ponovilo", navodi Mešković.

U Bosanskoj Krajini na 149 lokacija nezakonito su zatvarani civili. Samo na području grada Bihaća bila su četiri logora.

"To su objekat MT servisa i Otoka u Ripču, bivša kasarna u Račiću, osnovna škola u Orašcu. Pored logora imamo dvoje masovne grobnice Bezdan i Tihotina u kojima su pronađene 132 žrtve. Dvije još uvijek nisu identifikovane. Udruženju logoraša grada težište je bilo da otkrijemo ovo spomen-obilježje. U planu imamo isto izgraditi i na drugim mjestima stradanja", kaže Mirsad Balić, predsjednik Udruženja logoraša grada Bihaća.

Do donošenja zakona o žrtvama torture na koji godinama čekaju, preživjeli logoraši kažu da im jedno preostaje – okupljati se na ovim mjestima odajući počast svojim ubijenim prijateljima i kolegama.

XS
SM
MD
LG