Dostupni linkovi

Danski ministar u Beogradu: Želimo bliže usklađivanje spoljne politike


Jepe Kofod (jul 2019.)
Jepe Kofod (jul 2019.)

Ministar spoljnih poslova Danske Jepe Kofod rekao je u Beogradu da je Danska snažno posvećena evropskoj perspektivi Srbije naglasivši da pristup proširenju podrazumeva, između ostalog, vladavinu prava i medijske slobode.

Dodao je da je Srbija postigla napredak i da to treba da se nastavi.

"Želimo bliže usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije gde ste postigli neki napredak što pohvaljujem", rekao je Kofod nakon susreta sa srpskim šefom diplomatije Nikolom Selakovićem.

Kofod je dodao da su demokratske vrednosti u svetu danas pod pritiskom i da je i zbog toga važno raditi na vladavini prava i jačanju reformi.

Srbija vodi pristupne pregovore sa EU o pridruživanju i jedna od obaveza na tom putu je usklađivanje spoljne i bezbednosne politike sa EU.

Jedan primer gde Srbija ne prati spoljnu politiku EU je Rusija. Srbija nije sledila EU u uvođenju sankcija Rusiji zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Danski šef diplomatije sreo se u Beogradu, u utorak 31. avgusta i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je, kako je preneto iz njegovog kabineta, rekao Kofordu da se veoma ozbiljno sprovode reforme u oblasti vladavine prava.

Tokom razgovora o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, kako je saopšteno, Kofod je pozdravio inicijativu Open Balkan, s obzirom na tradiciju regionalne saradnje među skandinavskim zemljama.

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija krajem jula je promenila ime u Open Balkan.

Ova inicijativa podrazumeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala, roba i usluga između ove tri zemlje.

XS
SM
MD
LG