Dostupni linkovi

CG: Spoljna i regionalna politika važne teme u izbornoj kampanji


Predizborna kampanja, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović
Predizborna kampanja, Ranko Krivokapić i Milo Đukanović
Regionalna saradnja i spoljna politika, odnosno proces integracija Crne Gore u Evropsku uniju i u Sjevernoatlantsku alijansu, predstavljaju oblasti za koje aktuelna Vlada dobijala uglavnom pohvale u gotovo svim izvještajima međunarodnih institucija i Evropske unije.

Reklo bi se da su spoljnopolitički prioriteti zacrtani tokom mandata još uvijek aktuelne vlasti dobro prihvaćeni od međunarodnih relevantnih faktora.

Sa druge strane, tokom dosadašnje izborne kampanje čula su se određena neslaganja učesnika u izbornoj utakmici, posebno kada je riječ o integracijama u NATO, ali i regionalnoj saradnji.

Tako u Socijalističkoj narodnoj partiji ocjenjuju da u situaciji kada bi ta stranka odlučivala o spoljnoj i regionalnoj politici nakon izbora put u Evropsku uniju treba da bude još intenzivniji, a o ulasku u NATO bi bio organizovan referendum i pojačana saradnja sa državama regiona.

"U ovom trenutku smatramo da je Partnerstvo za mir dovoljan okvir za Crnu Goru i u tom kontekstu predlažemo da se u Crnoj Gori održi referendum sa fer i demokratskim uslovima, gdje će oni koji su učesnici tog referenduma, gdje će u fer i demokratskim uslovima prezentirati razloge za i protiv. Ono što bi mi apsolutno potencirali i još više jačali jeste regionalna saradnja a prioritet tu bi bila ekonomska i bilaterlana saradnja, uz postojanje svih onih tradicionalnih, istorijskih i kulturnih veza koje, na primjer, imamo sa Republikom Srbijom", kaže potpredsjednik SNP-a Vasilije Lalošević.

Najveća razlika u odnosu na dosadašnji spoljnopolitički i regionalni kurs Vlade je u priključenju Crne Gore u NATO savez.

Shodno odluci građana na referendumu o NATO integracijama, buduća Vlada će se tako ponašati ukoliko u njoj bude participirao Demokratski front, kaže Slaven Radunović.

"Ukoliko bi građani Crne Gore bili za priključenje NATO, Vlada bi išla i radila sve što treba u tom pravcu. Ukoliko ne bi onda bi smo obustavili sve aktivnosti po tom pitanju i i uštedjeli novac koji se danas baca u prazno i u disciplinovanje građana da se ponašaju u skladu sa onim što vlada od njih traži kada su NATO integracije u pitanju. Što se tiče regiona, naravno tu bi se naglasak stavljao na države koje tradicionalno sa Crnom Gorom imaju najbolje odnose i na sve druge, naravno. Ipak bi smo se trudili da nikome ne stavljamo prst u oko već da gradimo dobrosusjedske odnose", navodi Radunović.

Niko ne želi da se izjašnjava

Savo Kentera
Savo Kentera
Tokom dosadašnje izborne kampanje samo su vladajuća koalicija Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije i opoziciona Pozitivna Crna Gora eksplicitno saopštile da se zalažu za priključenje Crne Gore u NATO.

Prateći predizbornu kampanju, predsjednik Atlantskog saveza u Crnoj Gori Savo Kentera primjećuje da one stranke i koalicije koje se protive učlanjenju Crne Gore u NATO savez ne žele o tome jasno da se izjasne već prebacuju odluku na građane putem referenduma. Kentera vjeruje da bi svi trebalo da se izjasne o pridruživanju države vojno-političkoj alijansi.

"Sve te nejasne formulacije meni su poptuno jasne i oravdane u ovom momentu u predizbornoj kampanji, kada niko apsolutno ne želi da se izjašnjava po tom pitanju, koje definitivno nije popularno u Crnoj Gori i koje partije znaju vrlo dobro i da im to neće donijeti neke pozitivne poene i neke nove glasove. Upravo su možda i zbog toga rezervisani i daju prilično konfuzne stavove po tom pitanju", ocjenjuje Kentera.

Kada je riječ o integracijama u Evropsku uniju, sve političke stranke smatraju da taj proces treba nastaviti pa i intenzivirati.

Komentarišući ovo zalaganje političkih partija, generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović ocjenjuje da se evropskim integracijama političke partije bave na dnevnopolitičkom nivou, bez ozbiljnog i sistematskog pristupa i organizovanja strukture koji bi se bavili evropskim integracijama.

Radulović konstatuje da je to zajedničko svima na političkoj sceni:

"Vi nemate sektore unutar partija, čak i tamo gdje su ti sektori u začetku i gdje se najavljuju oni nijesu profunkcionisali i nemamo ljude koji na ekspertskom nivou razamtraju pitanja u vezi sa evropskim integracijama. To su najčešće ad hok, paušalne izjave, koje su dnevno političke prirode i koje u suštini ne doprinose poboljšanju kvaliteta i stvaranju nekog sinergijskog efekta, kada je proces evropskih integracija u pitanju."
XS
SM
MD
LG