Dostupni linkovi

SPO se vratio u skupštinske klupe, izbori se bliže


Jedna od sednica Skupštine Srbije - ilustracija
Jedna od sednica Skupštine Srbije - ilustracija
Parlament Srbije počeo je da radi nakon tri nedelje pauze, posledice političke krize, izazvane svađom između dve članice vladajuće koalicije – Demokratske stranke i Srpskog pokreta obnove.

Kriza je prevaziđena iako demokrate nisu ispunile glavni zahtev SPO-a, koji je tražio da sa državnih funkcija budu smenjena dva njihova člana, koja su se otvoreno suprotstavila zalaganju partije za promenu politike Srbije prema Kosovu i prilasku pokretu “Preokret”, koji predvodi opoziciona Liberalno demokratska partija.

SPO je dvoje članova isključio iz stranke i odlučio da se vrati u skupštinske klupe. Potpredsednik partije, Aleksandar Jugović, odluku je objasnio stavljanjem “državnih interesa iznad stranačkih”.

“Neodgovornost drugih neće nikada prouzrokovati neodgovornost SPO-a. Osnovni demokratski princip jeste poštovanje koalicionog sporazuma. Mi ga poštujemo, a zbog čega ga to Demokratska stranka ne čini i zbog čega je uzela u zaštitu to dvoje ljudi, to je pitanje za DS”, rekao je Jugović.

U kratkom objašnjenju demokrata, stoji da su uspeli da postignu kompromis i da je SPO već četiri godine stabilan partner, sa kojim su se, “u jednom trenutku razišli stavovi”.

Iako stavovi nisu približeni, primirje je omogućilo da poslanici, posle višenedeljnog natezanja, konačno izaberu člana Visokog saveta sudstva i tako omoguće rad tog tela u punom sastavu. Nakon toga započeta je i vandredna sednica sa 27 tačaka dnevnog reda.

Politički analitičari ocenuju da poslednja dešavanja u srpskom Parlamentu treba posmatrati u svetlu predstojećih izbora, a koji će, kako je najavljeno, biti raspisani već 13. marta. Stranke, uoči te trke.

“To je bilo malo zatezanje političkog konopca…” ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Prema njegovom mišljenju stranke se uveliko spremaju za izbornu trku i u pitanju je bilo “hvatanje zaleta”.

“”Kupovina” poverenja” za neku eventualnu buduću saradnju. SPO zna da čak i ukoliko nastupi u koaliciji sa LDP-om, sutra partneri za pravljenje neke nove vlade mogu biti pronađeni samo u strankama koje čine sadašnju koaliciju i prosto ne žele da tom svojom blokadom rada Parlamenta, spale mostove saradnje sa starim – novim koalicionim partnerima”, ocenio je Dejan Vuk Stanković.

Čuvanje obraza i kredibiliteta

I programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju, Đorđe Vuković, smatra da se razlozi za povratak SPO-a u skupštinsku salu, uprkos nerešenim nesuglasicama sa DS-om, mogu tražiti u blizini izbora.
Predizborni plakati u Beogradu - ilustracija
Predizborni plakati u Beogradu - ilustracija

“Pošto je SPO sada faktički otišao sa liste DS-a i prišao listi LDP-a, to i treba gledati kao neki otklon i opravdanje svog političkog ponašanja. U tom smislu, meni je to negde i očekivano. S druge strane, ako planiraju sutra bilo kakvo ozbiljnije učešće u vlasti, to ipak bez DS-a ne mogu izvesti. Dakle, zasigurno oni neće sebe tražiti kod drugog partnera, kod Srpske napredne stranke, tako da u tom smislu mi se čini da je i zatezanje i popuštanje upravo zbog toga – da se pokaže neka politička posebnost, a istovremeno ta posebna politička pozicija ne znači ništa drugo nego da ćete sutra biti primorani da budete u koaliciji sa DS-om ”, rekao je Vuković.

Postoji još jedan mogući razlog prekida blokade Parlamenta, ukazuje Dejan Vuk Stanković, a to je pokušaj vladajuće većine da ublaži loš utisak o aktuelnom sazivu Skupštine, u kojoj poslednjih nedelja nije mogla da se obezbedi većina za rad.

“Dakle, radi se o jednom političkom potezu koji treba, ukoliko je to naravno moguće, a veoma je malo moguće, da koliko – toliko sačuva obraz i kredibilitet strankama koje su činile vladajuću većinu, što je vrlo bitno za tekuću predizbornu kampanju, jer zaista je jako loš utisak ako se Parlament ne sastaje i ako nema politički kapacitet da donosi zakone u trenutku kada Vlada završava svoj četvorogodišnji mandat, koji je, kao što svi znamo, po svaku cenu htela da ispuni”, ocenio je Dejan Vuk Stanković.
XS
SM
MD
LG