Dostupni linkovi

Spušta li hrvatske MIG-ove korupcija ili starost?


Hrvatski MiG-21bis lovci u zajedničkoj vojnoj vježbi s F-14B američke mornarice na Jadranu u zračnoj bazi Graf Ignatievo
Hrvatski MiG-21bis lovci u zajedničkoj vojnoj vježbi s F-14B američke mornarice na Jadranu u zračnoj bazi Graf Ignatievo

Nakon teksta u jednim dnevnim novinama o navodnoj korupciji kod remonta hrvatskih MIG-ova u Ukrajini, donedavni ministar obrane kaže da je zbog osjetljivosti posla Vojna policija bila uključena od početka ugovaranja, a analitičari ocjenjuju kako se ne treba čuditi kvarenju aviona starih 40 godina.

Jedan hrvatski dnevni list kao ekskluzivu objavljuje vijest da je u poslu sa remontom hrvatskih MIG-ova 21 u Ukrajini bilo korupcije, da Vojna policija provodi istragu i da je remont bio ustvari lažan, jer da se radi o letjelicama skrpanim od dijelova sa svih strana svijeta.

Ugovor o kupnji 5 i remontu 7 rabljenih MIG-ova potpisan je 2013. godine i težak je 133 milijuna kuna – oko 18 milijuna eura, a avioni su isporučeni prošlog ljeta.

Ante Kotromanović
Ante Kotromanović

Donedavni ministar obrane Ante Kotromanović, u čijem mandatu je remont i proveden, izjavio je za drugi dnevni list kako je postupak bio transparentan, da je postignuta najniža cijena i da je zbog osjetljivosti posla osobno naložio da u cijeli postupak bude uključena Vojna policija.

„Na svakom sastanku na kojemu sam ja bio, bio je i predstavnik Vojne policije. Kažem da sam radio svoj posao časno i pošteno. Podupirem institucije – Vojnu policiju i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). Ako postoje indicije da je netko iz Oružanih snaga ili Ministarstva obraneprimio mito, neka se istraže i - ako se potvrde - neka krivci odgovaraju“, kaže Kotromanović koji je trenutačno u Sjedinjenim Državama.

On je inače još u ljeto 2014. godine kazao kako će "si pucati u glavu ako bilo tko dokaže da sam pogodovao Ukrajincima″.

Navala 'obrambenih' tema

Vojni analitičar Igor Tabak u izjavi za naš program ne vidi što je novo u ovoj ekskluzivi.

„To su priče koje po raznim opskurnim portalima i lokalnim medijima kruže praktički zadnje dvije godine, dakle tu je vrlo malo novoga. Remont je napravljen zapravo vrlo jeftino. Hrvatska je eskadrilu starih Migova – 21 dovela u letno stanje na jedno kraće vrijeme za novac koji bi bio dovoljan tek za 10 do 20 posto jednog jedinog novog modernog borbenog aviona“, komentira Tabak.

Osam mjeseci nakon remonta, pet remontiranih MIG-ova je izvan funkcije, ali poznavatelji kažu kako to ne bi trebalo čuditi, jer je proizvodnja tog tipa MIG-a obustavljena pred 30 godina, a prosječna starost aviona je četrdesetak godina.

Govoreći o mogućem političkom kontekstu ovog slučaja Tabak kaže kako priča o navodnim nepravilnostima u remontu traje dvije i po godine, i uvijek je dolazila iz krugova bliskih desnom dijelu političke scene.

"Ako ne bude sredstava za održavanje borbenih aviona, tada je njihovo prizemljivanje iz nekakvih istražnih razloga ujedno zgodna metoda da ne dođe do udesa koji bi bili politički neugodni", komentira Igor Tabak.

„To je bila tema kampanje za predsjedničke izbore 2014. godine, a povremeno se spominjala i 2015. Posljednjih mjeseci vidimo čitavu navalu takvih 'obrambenih' tema koje su od čisto unutarnjopolitičkih tema krenule u neku vrstu provedbe. Tu je bila inicijativa o obveznom služenju vojnog roka, ovih dana Sabor je izglasao zakone koji omogućuju slanje vojske na granicu, sada se govori o nekakvoj velikoj i spektakularnoj korupciji po pitanju ovog remonta MIG-ova… Pri tome se u stranu miče činjenica da je u proračunu koji je u ponedjeljak izglasan obrana ozbiljno srezana, da je to konkretno najveći rez u sredstvima za obranu od 2009. godine. I u takvom kontekstu zlobni promatrači bi mogli primijetiti da ovakvo 'antikorupcijsko' prizemljivanje flote borbenih aviona ujedno i štedi, jer zrakoplovstvo koje ne leti ujedno je i najjeftinije zrakoplovstvo. A ako ne bude sredstava za održavanje borbenih aviona, tada je njihovo prizemljivanje iz nekakvih istražnih razloga ujedno zgodna metoda da ne dođe do udesa koji bi bili politički neugodni“, ocjenjuje Tabak.

Ministarstvo obrane tvrdi kako je istraga posljednjih tjedana - dakle od smjene vlasti u Ministarstvu - zaključila da treba napraviti dodatne provjere, jer da "postoje ozbiljne naznake o zabrinjavajućim radnjama koje mogu utjecati na obrambenu sposobnost Republike Hrvatske.“

Hoće li doista biti podignute i neke optužnice, ili se radi o medijskom obračunu nove vlasti sa starom, vidjet će se vrlo brzo.

XS
SM
MD
LG