Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Treći splitski izborni krug


Željko Kerum, novoizabrani gradonačelnik

U Splitu traje treći izborni krug - novoizabrani gradonačelnik Željko Kerum i njegov dojučerašnji suparnik Ranko Ostojić, inače predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, nisu prestali s uzajamnim optuživanjem, te su nastavili rat policijskim prijavama i sudskim tužbama uveseljavajući grad.

Najnovija zgoda je od sinoć. Skladatelj Neno Ninčević je pokazao Željku Kerumu svoj mobitel s navodnom Ostojićevom porukom u kojoj se Kerumu prijeti hapšenjem:

"Kada mi je pokazao poruku, ja sam je zapamtio, nisam reagirao i mahao sam se ća, upisao je na svoj mobitel, nazvao odvjetnika i išao na policiju."


U navodnoj Ostojićevoj poruci stoji slijedeće, kaže Kerumov odvjetnik Miroslav Šarić:

A zašto bih bio loše volje, do kraja mjeseca će ga uhapsit, pa će opet biti izbori. Očito da se misli na protukandidata, da će biti novi izbori.
"A zašto bih bio loše volje, do kraja mjeseca će ga uhapsit, pa će opet biti izbori. Očito da se misli na protukandidata, da će biti novi izbori. Znači logično bi bilo zaključiti nekoj prosječnoj osobi sa prosječnom inteligencijom da se radi o Željku."


Je li baš sigurno da je poruka da će Kerum biti uhapšen došla s Ostojićevog mobitela?

"Nisam toliko glup da ću njegov broj govoriti pred javnosti. Ja ga znam napamet. Vido sam njegov broj",
kaže Kerum, a Ranka Ostojića smo pitali je li on uistinu autor ove poruke.

On tvrdi da je rečenica "a zašto bih bio loše volje, do kraja mjeseca će ga uhapsit, pa će opet biti izbori" izvađena iz konteksta čitave poruke:
Nije uobičajeno da se bilo koja privatna pošta, pa i SMS, komentira bez kompleta. Sasvim je jasno da se s namjerom ne daje kompletan tekst iz kojeg je jasno da nema nikakve veze sa imenom Željka Keruma.

"Nije uobičajeno da se bilo koja privatna pošta, pa i SMS, komentira bez kompleta. Sasvim je jasno da se s namjerom ne daje kompletan tekst iz kojeg je jasno da nema nikakve veze sa imenom Željka Keruma. Nadam se da ćemo uskoro biti svjedoci da policija radi svoj posao i utvrdi da li postoje elementi kaznenoga djela bilo kakve vrste."

Kerum kaže i da je očito da Ostojić stoji iza prijetnji smrću koje je dobivao u predizborno vrijeme, a da ga poruka da bi mogao biti uhapšen i nije baš uplašila, dok odvjetnik Miroslav Šarić kaže da nije u pitanju samo njegov klijent:

"To više nije Željko Kerum kao poduzetnik i privatna osoba. On je institucija, on je gradonačelnik grada Splita."


Problem na višu razinu diže i sam Kerum:

"Ovo nije glupost, ovo je ozbiljna stvar jer se tiče izbora, hapšenja i gradonačelnika."


Novinari su pitali Keruma želi li on da Ostojić bude uhapšen:

"Institucije i zakoni se moraju poštivati. Mislim da je debelo pretjerao."


Još prije prvog izbornog kruga Željko Kerum i Ranko Ostojić su zaratili nakon što je Ostojić izjavio:

"Da je Indijanac zvao bi se Bijeli Prah."


Želim da sud utvrdi odgovornost i radi čega on to tako nešto tvrdi, kao i njegovoga PR gurua Krešu Macana zbog izjave da sam navodno rekao da je Željko Kerum narkoman.
Kerum nije ostao dužan. Na ovu aluziju da uživa kokain - tužio je Ostojića i traži milijun kuna odštete, koju je obećao pokloniti liječenim narkomanima. No, i Ostojić će tužiti Keruma:

"Jučer sam sa odvjetnikom dogovarao elemente tužbe, obzirom na to da je napisao u Jutarnjem listu da sam špijun jer obavljam vrlo ozbiljnu funkciju predsjednika Odbora za ustavnu politiku i nacionalnu sigurnost. Želim da sud utvrdi odgovornost i radi čega on to tako nešto tvrdi, kao i njegovoga PR gurua Krešu Macana zbog izjave da sam navodno rekao da je Željko Kerum narkoman."

Tako će se nastaviti ova splitska postizborna trakavica.

"Govorin ti - Od Splita luđega grada na svitu nima", govorio je Vaša svitlost u TV seriji "Velo misto". Splitski gradonačelnik između dva rata - ovjekovječen u istoj TV seriji, doktor Vice Mihaljević, znao je oko sebe okupiti i Vašu Visost i Vašu Svitlost i druge osebujne likove, koje u Splitu zovu redikulima, da ga malo razvesele kao baba Marta:

"Ma ko je tebe Vice mali stavija za načelnika, taj mora da je još luđi od tebe."

Danas je stvar stubokom promijenjena. Za razveseljavanje služe gradonačelnici.
XS
SM
MD
LG