Dostupni linkovi

Split: Toleriranje kvislinških pozdrava zbog političke trgovine


Split, ilustrativna fotografija
Split, ilustrativna fotografija

Splitska policija pod okriljem noći otukla je slova „Za dom spremni“ koja su na inicijativu splitskog gradskog vijećnika ekstremno desne izvanparlamentarne pravaške stranke Luke Podruga pred nekoliko noći isklesana na spomeniku pripadnicima 9. bojne HOS-a „Rafael vitez Boban“ poginulima u posljednjem ratu. Splitski socijaldemokratski gradonačelnik Ivo Baldasar kaže kako se nadao da će problem biti riješen mirnim putem. Najveća odgovornost leži upravo na Baldasaru, kažu naši sugovornici.

Prvo je u splitskoj Boškovićevoj ulici pred osam mjeseci postavljen spomenik četrdeset šestorici ljudi koji su poginuli u Domovinskom ratu, ali je na spomeniku pisao i naziv njihove postrojbe – stranačke pravaške paravojske HOS koja je kasnije uključena u Hrvatsku vojsku, a koja se zvala po ustaškom zapovjedniku zloglasne „Crne legije“ , takozvanih „bobanovaca“, Rafaelu Bobanu. Pa je onda netko na spomenik bacio crvenu boju, pa je ustaški pozdrav „Za dom spremni“ koji je bio na njihovoj oznaci na rukavu naknadno uklesan na spomenik, pa je sada skinut. Splitski slobodni novinar Ivica Profaca u izjavi za naš radio procjenjuje kako je u cijeloj priči ključna uloga gradonačelnika Ive Baldasara.

„I to zbog toga što je on u nekom trenutku odlučio na sebe preuzeti neku funkciju miritelja između nepomirljivih stvari – između tradicije antifašističkog Splita i onih koji tu tradiciju žele osporiti, i onda je to napravio na način koji ukazuje da je sve to napravio samo zbog političke trgovine.“

Baldasar ima problema sa dobivanjem većine u Gradskom vijeću Splita i zato mora koketirati sa pet vijećnika bivšeg gradonačelnika Keruma i jedinim vijećnikom Hrvatske čiste stranke prava Lukom Podrugom, čija je ideja i bilo postavljanje spomenika 9. bojni.

„Dakle, Baldasar i njegova verzija politike SDP-a u Splitu je da se pokuša napraviti kompromise s ljudima koji su zapravo vrlo skloni te kompromise izigrati.“

Prema Profacinim informacijama, Baldasar je imao neku vrstu dogovora sa braniteljima, pogotovo onima iz HOS-a, da će se i oni priključiti obilježavanju Prvog splitskog partizanskog odreda, što su oni – nakon što je spomenik njihovim HOS-ovcima podignut – jednostavno ignorirali.

„Sada mu se desilo ovo sa klesanjem tih slova, i njegova reakcija je bila ponovo ista: 'Istina je da ima ustašoidnih elemenata u našem društvu, ali – znate – ima i ekstremnih ljevičara!' U ovome kontekstu to je potpuno nepovezivo! Stvarno je teško predvidjeti što će se dalje događati. Ja ne znam kuda sada može ići ovo nadmudrivanje čekićem i dlijetom i tko će kome što ispisati. Luka Podrug je preuzeo odgovornost za ispisivanje 'Za dom spremni' na spomenik,injemu se još ništa nije dogodilo. Po meni gradonačelnik je morao podnijeti kaznenu prijavu protiv njega, i policija ga je već trebala i ispitati. Nadam se da će se to i dogoditi.“

Splitski novinar Damir Pilić, koji je prvi oštro prozvao Podruga, kaže za naš radio kako ne samo da je natpis „Za dom spremni“ skinut po noći, nego je i stavljen po noći, i zaključuje kako se radi o nekoj „noćnoj državi“ u kojoj nitko nema hrabrosti ono što misli napraviti po danu, nego se sakrivaju pod okriljem tame. Po njegovoj ocjeni, Baldasar je tipični izdanak moderne socijaldemokracije koja je potpuno ispražnjena od ideologije.

Što je najluđe, ovo uopće nije stvar ideologije. Nema puno stvari o kojima se ne može razgovarati, a jedna od stvari gdje treba postojati civilizacijski konsenzus je sve što je vezano za nacifašizam, a to uključuje i kvislinške pozdrave. Iz toga potpuno logično proizlazi da ne postoji nikakav rezon koji bi mogao opravdati da se toleriraju ili ignoriraju kvislinški pozdravi. Naprosto, ne postoji nikakav politički rezon i nikakva politička pragma. Sve drugo može biti predmet nekakvih političkih pregovora, ali ovdje treba jasno povući civilizacijsku crtu i usred bijela dana to skinuti, a ne po noći.“

Postoje špekulacije i da će Vlada inicirati uklanjanje splitskog spomenika HOS-ovcima, onako kako je Sanaderova vlada pred desetak godina uklonila spomenike Mili Budaku i Juri Francetiću.

XS
SM
MD
LG