Dostupni linkovi

Split najuzbudljivija epizoda drugog kruga izbora


Split
Split
Izbori za splitskog gradonačelnika u nedjelju najuzbudljivija su epizoda u drugom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj. Proteklih tjedana i mjeseci u središtu pozornosti hrvatske javnosti bile su dvije inicijative nevladinih udruga bliskih katoličkoj crkvi, i zanimljivo je da se one upravo u Splitu najviše koriste u kampanji.

U Zagrebu su socijaldemokrati već u prvom krugu lokalnih izbora izgubili skupštinsku većinu, a u nedjelju će u drugom krugu njihov kandidat Rajko Ostojić biti po svim anketama hametice poražen od dosadašnjeg gradonačelnika, nezavisnog Milana Bandića.

U Rijeci podjednako sigurno pobjeđuje dosadašnji socijaldemokratski gradonačelnik Vojko Obersnel, u Osijeku su se lijevi centar i centar ujedinili protiv dosadašnjeg gradonačelnika, glavaševca Krešimira Bubala.

Najveća borba se očekuje u Splitu, u borbi za Kerumovo nasljeđe ankete daju priličnu prednost kandidatu socijaldemokrata Ivi Baldasaru, nasuprot kandidatu HDZ-a Vjekoslavu Ivaniševiću. O važnosti Splita novinar „Novog lista“ Dražen Ciglenečki za RSE kaže:

„O ishodu izbora u Splitu dosta će ovisiti percepcija ukupnih rezultata ovih lokalnih izbora. Posebno to vrijedi za Socijaldemokratsku partiju (SDP) koja će sigurno izgubiti Zagreb pa bi preuzimanjem Splita to mogla barem djelomično kompenzirati. Ali Split je važan i za HDZ, jer kada bi tamo pobijedili, time bi pokazali da HDZ može pobjeđivati i u većim gradovima, a ne samo u manjim i u ruralnim sredinama.“

O zdravstvenom odgoju i crkvi

Lokalni izbori u Hrvatskoj – i prvi i skori drugi krug – odvijaju se u atmosferi u kojoj se pola vremena govori o odluci Ustavnog suda da suspendira Zdravstveni odgoj, što je dio javnosti razumio kao veliki poraz vlade lijevog centra, a drugih pola vremena o peticiji građana bliskih katoličkoj crkvi – a uz potporu ostalih vjerskih zajednica – da na referendumu odluči da se i u Ustav stavi da je brak zajednica žene i muškarca.

Splitski slobodni novinar Ivica Profaca za RSE kaže kako je HDZ te dvije teme upotrijebio u Splitu u predizbornoj kampanji snažnije nego bilo gdje drugdje u Hrvatskoj.

„Naime, oni su javno prozvali socijaldemokratskog kandidata Ivu Baldasara da se javno izjasnio da nije potpisao peticiju za referendum, i time ga pred potencijalnim svojim, dakle konzervativnijim biračima pokušali opanjkati da je on protiv tradicije, protiv obitelji itd.“ rekao je on.

Profaca dodaje da je i HDZ-ov kandidat za Ivaniševićevog zamjenika, sveučilišni profesor Matko Marušić, vrlo glasan protivnik Zdravstvenog odgoja kako ga zagovara aktualna vlada sa socijaldemokratskom većinom koji je i u kampanji nastavio optuživati socijaldemokratskog kandidata Baldasara da želi u Split dovesti sve te nakaradne i bolesne izmišljotine sa Zapada.

Zašto se u Splitu koristi i ova – nazovimo je – teška artiljerija?

„Nisam primijetio da je drugdje taj element toliko korišten. Ovdje jest, jer je ovo zapravo jedini otvoreni sudar SDP-a i HDZ-a u drugom krugu u većim gradovima i vjerojatno je svima taj Split kao nekakav bonus - ako njega uspiju dobiti, moći će sebe proglasiti pobjednikom ovih lokalnih izbora“, ocjenjuje Ivica Profaca.

Kolega Ciglenečki vjeruje da će ove rasprave, a pogotovo odluka Ustavnog suda o zdravstvenom odgoju koju je dio javnosti protumačio kao pobjedu desnice, vjerojatno dodatno motivirati birače desnice, ali i ne samo njih.

„Ali moguće je i da ta odluka bude poticajna i za onaj drugi dio političkog spektra, na način da se mobiliziraju i njihovi birači nezadovoljni pokušajima nekakve retradicionalizacije Hrvatske.“
XS
SM
MD
LG