Dostupni linkovi

Špirićeva paralela RS sa Kosovom izazvala osude


Nikola Špirić
Nikola Špirić
Stav predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića u kojem se Generalnoj skupštini UN-a šalje signal da će nakon njihove odluke o Kosovu početi novi procesi u RS koji će znatno uticati na situaciju na Balkanu, odnosno voditi ka samostalnosti RS, a koji je iznesen u intervjuu podgoričkom listu „Dan“ oštro je kritikovan u BiH.

Špirića zbog ovakvih izjava treba smijeniti jer se opasno poigrava s državom, stav je člana Predsjedništva Stranke za BiH Remzije Kadrića.

„Takve njegove izjave su poigravanje sa državom, njenim interesima. Ako ko treba da postavlja pitanje uopšte ljudskih prava u RS, onda to mogu da postave Bošnjaci i Hrvati. Prema tome, RS nije u istom položaju kao Kosovo. U RS se krše ljudska prava nesrba - i RS je sasvim druga stvar u odnosu na Kosovo,“ rekao je on.
Takve njegove izjave su poigravanje sa državom, njenim interesima. Ako ko treba da postavlja pitanje uopšte ljudskih prava u RS, onda to mogu da postave Bošnjaci i Hrvati., ocjenjuje Remzija Kadrić.

Otcjepljenje RS, na koje se predsjedavajući VM poziva, podrazumijeva sukobe jer nijedna secesija u svijetu nije izvršena bez njih, stav je SDA. Odgovor Špiriću se nalazi u meritumu presude Međunarodnog suda pravde, kaže glasnogovornik stranke Samir Kaplan.

„Meritum kaže da se na samostalnost mogu odlučiti i dobiti je oni narodi koji su manjinski u svojim državama i čija se prava krše, narodi nad kojima se čine ratni zločini. To je slučaj na Kosovu još od Rankovićevog sistema, pa već nekih 50 godina. To ne može nikako biti slučaj sa RS. Naprotiv, po presudi Međunarodnog suda u Hagu vlasti tog entiteta su počinile genocid i ako se uzme taj metod, RS može biti samo ukinuta - ne može imati nikakav osnov za otcjepljenje, dakle. Smatramo da takve izjave gospodina Špirića štete cijeloj BiH, svim narodima, pa i RS-u i srpskome narodu,“
stav je Kaplana.

Ubiranje jeftinih poena

Ove izjave su dio predizborne kampanje i nastavak Špirićevog neozbiljnog angažmana na čelu jedne od najodgovorniijih funkcija u BiH, kaže član Predsjedništva SDP BiH Damir Mašić.
Njegova izjava se treba posmatrati samo kao još jedan u nizu predizbornih balona i pokušaja raspirivanja mržnje u BiH, te ubiranja jeftinih političkih poena, smatra Damir Mašić.

„Bez obzira na njegove privatne želje, Nikola Špirić, kao ni njegov stranački šef i politička partija zajednička ne mogu dovesti u pitanje, niti će ikada moći dovesti u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje. Historija je pokazala do sada kako su završili oni koji su to pokušali - npr. početkom devedestih. Njegova izjava se treba posmatrati samo kao još jedan u nizu predizbornih balona i pokušaja raspirivanja mržnje u BiH, te ubiranja jeftinih političkih poena,“ smatra Mašić.

Član Glavnog odbor Demokratske partije Slobodan Šaraba kaže kako je ova izjava dio poznatog, predizbornog scenarija SNSD-a kojim se pred svake izbore pozivaju na Kosovo, njegov status i povezuju ga sa RS.

„Gospodin Špirić treba da prestane sa pričanjem takvih priča. Nažalost, on se sjeti Kosova pred izbore. Oni su se sjetili 2006. godine Kosova kada su pobijedili na izborima sa svojom pričom o Kosovu i četiri godine poslije toga ponovo pričaju o Kosovu. Neka je sramota i gospodina Špirića i gospodina Dodika kako i na koji način pričaju o Kosovu. Tom jadnom, mučeničkom narodu treba pomoći, a ne pričati pred izbore priče o otcjepljenju kad je realno da otcjepljenje ne može da se desi,“
kazao je Šaraba.

Špirić je kazao i da treba učiniti sve da se BiH izgradi u skladu sa Dejtonom, ako je to moguće. Ako nije, onda se treba mirno razići - jer, kaže, prisilno održavanje braka uvijek skupo košta supružnike.
XS
SM
MD
LG