Dostupni linkovi

Holandske vlasti kažu da su spriječile infiltraciju ruskog špijuna u ICC


Zgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu

Holandske vlasti su izjavile da su spriječile infiltraciju ruskog špijuna u Međunarodni krivični sud (ICC) koji se lažno predstavljao kao stažista iz Brazila. U ICC-u je trebao da istražuje ratne zločine navodno počinjene od strane ruskih trupa tokom invazije na Ukrajinu.

Opšta obavještajna i sigurnosna služba Holandije (AIVD) je saopštila 16. juna da je osumnjičeni identifikovan kao Sergej Vladimirovič Čerkezov došao u zemlju u aprilu koristeći se konstruisanom pričom koju je gradio posljednjih 12 godina.

Prema navodima AVID-a, 36-godišnji agent ruskih vojnih obavještajaca (GRU) koristio je lažni identitet kako bi se predstavljao kao 33-godišnji državljanin Brazila po imenu Viktor Muller Ferreira.

U izjavi se takođe navodi da je Čerkezov odmah po dolasku deportovan u Brazil gdje je uhapšen pod optužbom lažnog identiteta.

"Da je ovoj osobi data mogućnost da radi u ICC-u, on je mogao da sakupi obavještajne informacije, uoči ili regrutuje izvore i dobije pristup digitalnim sistemima. Na taj način, mogao bi da značajno zadovolji obavještajne potrebe GRU-a. On bi takođe mogao da utiče na krivične slučajeve u ICC-ju", navodi se u izjavi AIVD-a.

Brazilska policija je potvrdila hapšenje Čerkezova, dodajući da je Rus inicijalno došao u zemlju 2010. godine predstavljajući se kao državljanin Brazila. Zatim je nekoliko godina živio u Irskoj i Sjedinjenim Državama prije nego što se vratio u Brazil i počeo sa pripremama za preseljenje u Holandiju, navodi se u izjavi brazilske policije.

XS
SM
MD
LG