Dostupni linkovi

Specijalni crnogorski tužilac najavio tužbu protiv MANS-a zbog snimanja dronom


MANS je predstavio nalaze istraživanja po kojima je tužilac Milivoje Katnić (na fotografiji, 29. april 2021.) uvećao porodično imanje kupovinom državne parcele u Opštini Danilovgrad za pet puta nižu cijenu od tržišne.
MANS je predstavio nalaze istraživanja po kojima je tužilac Milivoje Katnić (na fotografiji, 29. april 2021.) uvećao porodično imanje kupovinom državne parcele u Opštini Danilovgrad za pet puta nižu cijenu od tržišne.

Glavni specijalni tužilac Crne Gore Milivoje Katnić negirao je istraživačke nalaze Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u kojima je ocijenjeno da je Katnićeva porodica uvećala porodično imanje kupovinom državne imovine po višestruko nižoj cijeni od tržišne.

Tužilac Katnić je ocijenio da je cilj MANS-a njegov progon, kao bi ga prikazali kao nelegalnog graditelja, koji je otkupio državno zemljište uz pomoć nekadašnjeg direktora Uprave za nekretnine Dragana Kovačevića koji bjekstvom izbjegava krivičnu odgovornost.

MANS je prethodno 31. maja predstavio nalaze istraživanja po kojima je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uvećao porodično imanje kupovinom državne parcele u Opštini Danilovgrad od 4.000 kvadrata za 22.000 eura, odnosno za pet puta nižu cijenu od tržišne.

To je bila cijena koju je odredila Komisija za procjenu na čijem čelu je bio doskorašnji direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević, koji je u bjekstvu zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanje kriminalne grupe, navedeno je u istraživanju MANS-a.

Takođe, MANS je saopštio da je Ugovor sklopljen između Uprave za nekretnine i Katnićeve supruge u oktobru 2020. godine, kada je prethodna Vlada Duška Markovića već bila u takozvanom tehničkom mandatu.

Na osnovu pretrage dostupnih oglasa, MANS je ustvrdio da je državna parcela Katniću prodata po cijeni koja je znatno niža od tržišne, odnosno da se privatni placevi u Katnićevom susjedstvu prodaju i do 50, ali najčešće po cijeni od 20 eura po kvadratu, četiri puta skuplje u odnosu na cijenu koju je on platio.

Takođe, MANS je objavio da su Katnići bez dozvole izgradili nekoliko pomoćnih objekata.

Na istoj lokaciji Katnići su još 2015. godine od države kupili blizu 1.900 kvadrata, zemlje po 8,61 eura po kvadratu. Procjenitelj je bio, takođe, Dragan Kovačević iz Uprave za nekretnine.

U odgovoru na istraživanje MANS-a, Milivoje Katnić je potvrdio navode o kupovini, veličini i cijenama po kojima je njegova porodica u dva navrata kupila placeve od države.

Međutim, istakao je da ih je kupio u postupku javne prodaje, da je cijena utvrđena od Komisije u skladu sa zakonom. Zahtjev za kupovinu podnijet je prije više od dvije godine, a ne u mandatu tehničke Vlade Duška Markovića, a i procjena vrijednosti zemljišta urađena je prije mandata tehničke Vlade, naveo je Katnić.

"Što se tiče nelegalne gradnje i želje i nastojanja MANS-a da moju porodicu i mene prikažu kao nelegalne graditelje, radi se o četiri kućice za pse, od kojih je jedna u površine od šest metara kvadratnih, a ostale tri ukupne površine od oko 24 metra kvadratna", saopštio je Katnić, koji je je ponudio istraživačima MANS-a da otkupe njegovo zemljište.

"Zemljište koje sam kupio od države, za koju iz MANS-a i Vijesti tvrde da je realno iznosi 200.000 eura nudim da kupe po toj cijeni, pod uslovom da je novac legalan, ali može biti porijeklom iz Rusije", riječi su glavnog specijalnog tužioca Crne Gore.

"Uz to će dobiti besplatno sve objekte koji su na zemljištu uključujući kuću, bazen, oko 300 voćaka, loze i četiri kućice za pse. Javno im nudim na prodaju po cijeni koja je shodno njihovoj 'procjeni' prosječna", rekao je Katnić.

Kada je riječ o bivšem direktoru Uprave za nekretnine Draganu Kovačeviću koji je u bjekstvu, Katnić je rekao da mu je u dva navrata Specijalno državno tužilaštvo određivalo pritvor, koji je Viši sud ukinuo, nakon čega je okrivljeni Kovačević postao nedostupan državnim organima.

Katnić je najavio da će podnijeti tužbu kao građanin, jer je njegovo imanje "snimano dronom, snimak dat javnosti i pored saznanja, da je jedna kriminalna grupa na toj lokaciji pripremala njegovu likvidaciju".

Nakon odgovora specijalnog tužioca Katnića, MANS je saopštio da "navodno ugrožavanje bezbjednosti i licitirajući sa motivima istraživanja MANS-a Katnić želi da prikrije vrlo konkretna krivična djela u čijem izvršenju je i sam učestvovao".

Nevladina organizacija MANS dvije decenije bavi se istraživanjem korupcije u crnogorskim institucijama i među javnim funkcionerima.

XS
SM
MD
LG