Dostupni linkovi

Specijalni izaslanik SAD na Haitiju dao ostavku zbog 'nehumanih' deportacija


Migranti iz Haitija nakon što su ih američke vlasti vratile iz Teksasa za Haiti
Migranti iz Haitija nakon što su ih američke vlasti vratile iz Teksasa za Haiti

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država na Haitiju dao je ostavku u znak protesta u pismu u kojem je kritikovao administraciju američkog predsjednika Joe Bidena zbog deportacije stotina migranata iz kampa na američko-meksičkoj granici.

Daniel Foote koji je bio imenovan na tu poziciju u julu rekao je da su uslovi na Haitiju tako loši da su američki službenici bili ograničeni samo na osigurane objekte. Rekao je i da “urušena država” nije u stanju da podrži vraćanje migranata.

“Neću da budem povezan sa nehumanom, kontraproduktivnom odlukom Sjedinjenih Država da deportuje hiljade haićanskih izbjeglica i migranata”, rekao je Foote u pismu upućenom američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Prince odbacio je Footove kritike.

“Ovo je izazovan momenat koji zahtjeva liderstvo. Žalosno je da je umjesto da sudjeluje u procesu politike usmjerene ka rješenjima, specijalni izaslanik Foote dao je ostavku i pogrešno okarakterisao okolnosti svoje ostavke”, rekao je Prince.

“Nije iskoristio široku priliku da tokom svog mandata izrazi zabrinutost zbog migracija te je umjesto toga odlučio dati ostavku”, rekao je Prince.

Haiti, najsiromašnija nacija na zapadnoj hemisferi, posljednjih je sedmica pogođena ubistvom predsjednika, nasiljem bandi i velikim potresima.

Prošle sedmice su Sjedinjene Države krenule sa deportacijom iz teksaškog grada koji se nalazi na granici, gdje se oko 13.000 migranata skupilo ispod mosta.

Sjedinjene Države vratile su više od 1.400 migranata iz kampa u Del Rio u Teksasu na Haiti, uključujući i porodice, te su premjestili preko 3.200 osoba dalje od kampa radi obrade, rečeno je iz Ministarstva unutarnje sigurnosti SAD-a.

Mnogi Haićani otišli su iz zemlje nakon razornog potresa 2010. godine. Veliki broj onih koji su bili u kampu su živjeli u Brazilu ili drugim južnoameričkim zemljama, te su odlučili otputovati na sjever nakon što nisu mogli dobiti posao ili pravni status.

Mnogi od migranata kažu da se nadaju kako će ostati u Sjedinjenim Državama i zatražiti azil, ali zbog politike vraćanja koja je na snazi od početka pandemije, mnogi neće dobiti tu priliku, piše Reuters.

Izvor: Reuters, BBC
XS
SM
MD
LG