Dostupni linkovi

SPC traži od Lukšića da ne potpiše ugovor s Vatikanom


Papa Benedikt XVI u Vatikanu - ilustracija
Papa Benedikt XVI u Vatikanu - ilustracija
Zahtjev Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koja je nedavno pozvala premijera Igora Lukšića da odloži za petak planirano potpisivanje Konkordata sa Vatikanom u Vladi smatraju nelegitimnim.

Reagujući na stav Mitropolije da bi se takav pravni akt, ukoliko bude potpisan, mogao boriti pred Ustavnim ili nekim drugim sudom zbog navodne diskriminacije drugih vjerskih zajednica Olivera Đukanović, šef Vladinog Biroa za odnose s javnošću za Radio Slobodna Evropa, kaže:

Đukanović: U Vladi smatramo da je takav zahtjev Mitropolije uplitanje u državnu politiku.

"U Vladi smatramo da je takav zahtjev Mitropolije uplitanje u državnu politiku i naglašavamo da principi na kojima počivaju mogu biti osnov za ugovor sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori".

Osvrćući se na informaciju da će se premijer Igor Lukšić u petak u Vatikanu sastati sa Papom Benediktom XVI, nakon čega je najavljeno ratifikovanje ugovora između Crne Gore i Vatikana, protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije, kaže da se radi o selektivnom pristupu.

"Mitropolija crnogorsko primorska nije protiv ugovornog rješavanja odnosa, ali je protiv selektivnog rješavanja međusobnih odnosa između crkava i vjerskih zajednica i države. S druge strane, mi već godinama uporno tražimo da se to pitanje reguliše tako što će se umjesto važećeg zakona iz komunističkog perioda o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine, donijeti jedan novi, moderni, evropski zakon kako je to praksa u svim skoro evropskim državama. Ono što je ovdje posebno važno to je kontekst pravnog poretka Crne Gore. Nije ovdje riječ o sporazumu između Crne Gore i Vatikana nego između države i Svete stolice kao vjerske institucije. Svi znamo da je u toj papskoj vlasti sjedinjena dvojna vlast i državnička i vjerska. U ovom slučaju, radi se o njegovoj vjerskoj funkciji i on je potpisuje kao vjerski poglavar, a ne kao šef države. Mislim da taj put nije dobar, da upravo zbog konteksta pravnog sistema Crne Gore takav ugovor bi bio apsolutno nezakonit, jer uvodi neravnopravnost u pravni položaj crkava i vjerskih zajednica", smatra Džomić.

Maštruko: Čudi me što se potpisuje novi Konkordat

Ivica Maštruko, bivši ambasador Hrvatske, poslijednji je ambasador bivše Jugoslavije pri Svetoj stolici, kao i profesor sociologije religije, nedavno je u izjavi za RSE, ovako prokomentarisao najavljeno potpisivanje ugovora s Vatikanom:
Ivica Maštruko

"Crna Gora je već imala u pretprošlom stoljeću, u 19. stoljeću, potpisan Konkordat sa Svetom stolicom. Zato me čudi da se potpisuje novi Konkordat jer potpisivanje više nije aktualno i više se ne realizira odnos između Katoličke crkve i države. Ni države bivše Jugoslavije, Hrvatska i Slovenije, nisu potpisale Konkordat. Bilo bi mi zapravo čudno da Crna Gora potpisuje Konkordat. Vjerojatno se radi o jednoj vrsti ugovora između države Crne Gore i Svete stolice kojim se regulira položaj, prava i odnosi Katoličke crkve u Crnoj Gori", kaže Maštruko.

Na pitanje da li je praksa da države slične ugovore potpisuju i sa centralama drugih vjerskih zajednica, Maštruko odgovara:

"Nemaju zato jer ne postoji nijedan, niti islam niti ove monoteističke religije, niti pravoslavne crkve nemaju međunarodno sjedište kojim bi u ime pravoslavaca čitavog svijeta potpisivale ugovor sa pojedinim državama jer se radi o nacionalnim crkvama u kojima iznad nacionalnog patrijarha i arhiepiskopa, već u kakvom statusu jeste, nema većeg autoriteta. U Katoličkoj crkvi je drugi slučaj. To što je u središte, u Vatikanu, kao grad, država grad Vatikan, koja ima drugi status, u kojem se nalazi Sveta stolica koja onda u ima svih katolika predstavlja Katoličku crkvu pred svim ostalim državnim institucijama. U drugim religijama takvog međunarodnog djela sa pokrivanjem čitavog svijeta nema".

Nekadašnja Knjaževina Crna Gora i Vatikan potpisali su Konkordat još 1886. godine i to je bio prvi međudržavni ugovor koji je Sveta stolica potpisala sa nekom dominantno istočno-pravoslavnom, hrišćanskom državom u svijetu.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG