Dostupni linkovi

Odluka SPC o proglašenju sveca može izazvati polemike


Justin Popović
Justin Popović
Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve proglasio je Justina Popovića i Simeona Popovića za nove svece, objavljeno je na zvaničnom internet sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Odluka je doneta jednoglasno na jučerašnjem popodnevnom zasedanju Arhijerejskog sabora, na predlog nadležnih episkopa.

Justin Popović (1894-1979) bio je duhovnik manastira Ćelije kod Valjeva, a Simeon Popović (1854-1941) nastojatelj manastira Dajbabe kod Podgorice.
Publicista Mirko Đorđević kaže za RSE da očekuje, s obzirom da su uslovi za kanonizaciju strogo propisani i da se teško ispunjavaju, da će se o ovoj odluci razviti velika polemika i u crkvenoj i u laičkoj javnosti.

Na naše pitanje da li je tačno da je Justin Popović bio “žestoki protivnik zapadne kulture, ujedinjene Evrope, individualizma, demokratije, liberalizma, ljudskih prava, antifašističke tradicije i ekumenskog dijaloga” Mirko Đorđević je rekao:

“Sve je to, na žalost, tačno. On je objavio veliki broj spisa u kojima razvija te svoje ideje. Najpoznatiji mu je spis “Pravoslavna crkva i ekumenizam” objavljena u Solunu 1974. godine. To je programski dokument njegovih shvatanja i shvatanja Srpske pravoslavne crkve da je ekumenizam, ne samo jeres, već svejeres. A što se evropske kulture tiče, on o njoj ima, kao i njegov učitelj Nikolaj Velimirović, krajnje negativno mišljenje i Evropu naziva “Belom demonijom". Posebno, u brojnim spisima Justina Popovića dominiraju najteže optužbe na račun pape rimskog kao institucije. Stoga mislim da će to ovde biti predmet velikih rasprava.”

Crkva je 2003. godine proglasila za sveca Nikolaja Velimirovića, učitelja Justina Popovića, poznatog po svojim antimsemitskim stavovima. I tu kanonizaciju je pratila velika polemika.

Na učenja Nikolaja i Justina pozivaju se ekstremne desničarske organizacije u Srbiji.
XS
SM
MD
LG