Dostupni linkovi

Koliku snagu i podršku ima novi patrijarh?


Patrijarh Irinej, Foto: Vesna Anđić
Danas je počelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, a prvi put Saborom predsedava novi patrijarh Irinej.

Dnevni red Sabora određuje se na početku zasedanja, ali se pretpostavlja da će se vladike najviše baviti pitanjima odnosa u Raško-prizrenskoj eparhiji, dakle na Kosovu. Zapravo, odlukom Sinoda o razrešenju vladike Artemija zbog sumnji u velike pronevere, odnosno zbog finansijskih prekršaja u poslovanju zbog čega je već podignuta optužnica protiv njegovog zamenika i igumana manastira Banjska arhimandrita Simeona (Vilovskog).

Procene o tome šta će se dogoditi na Saboru, s obzirom na duboke podele između dogmatsko nacionalističkog krila i slabijeg liberalnog krila, različite su. Laičku javnost najviše zanima šta će se pokazati, koliku snagu i podršku ima novi patrijarh u odnosu na dve suprotstavljene struje u SPC i dokle je on spreman da ide.

Budući da su suprotstavljene struje u Episkopatu bukvalno zaratile, veliko je pitanje da li će se novi Patrijarh snaći.
Jedni veruju da je razvlašćivanje vladike Artemija samo uvod u čistku među sveštenstvom i monaštvom, drugi se pribojavaju snažnog pritiska koji dolazi iz delova Crkve, kosovskih Srba i desničarskih organizacija, kako bi se sve zataškalo.

A ima se šta zataškati, od nepriličnog bogatsva u kome uživaju pojedini crkveni velikodostojnici - skupoceni automobili u kojima se voze i lusksuzno dvorovi u kojima žive, do pedofilije o kojima javnost povremeno saznaje.

Mirko Đorđević, Foto: Vesna Anđić
Publicista Mirko Đorđević:

„Budući da su suprotstavljene struje u Episkopatu bukvalno zaratile, veliko je pitanje da li će se novi Patrijarh snaći. Njegova odluka bi morala da prođe kroz Sabor i tu će biti, po mojoj oceni, vrlo žestokih sukoba. Ovo je situacija bez presedana. To je prvi put u istoriji naše Crkve da je jedan vladika suspendovan, a da se on ne predaje.“


Analitičar crkvenih zbivanja Živica Tucić:

„Ovaj Sabor mora da reši to pitanje na neki način. Znači, radi se o konstatovanju da li je bilo nekih materijalnih mahinacija ili ne. To crkvena i druga javnost itekako očekuje.“


Sukob političke prirode?

Suspenzija vladike Artemija koji u delu kosvoskih Srba ima veliku harizmu, nije samo ili nije pretežno priča o eventualnom lopovluku, kaže naš sagovornik Mirko Đorđević:

Ne radi se ovde o novcu. To ćemo tek videti kad budu dati svi podaci, šta će pokazati istraga...Sukob je čisto političke pirode i reperkutuje se na odnos Crkve i države. Artemije je , uz saglasnost drugih vladika, davao devet izjava u kojima je predsednika Tadića nazivao izdajnikom i zalagao se za radikalsku politiku na Kosovu.“

Živica Tucić:

„Došlo se do toga da su konzervativne snage u Crkvi podržale episkopa pre nego što je uopšte završena istraga. Određene snage su htele celo to pitanje da stave u kontekst modernizma, papizma, ekumenizma... znači da upakuju pitanje u potpuno drugi kontekst.“


Ko ima najviše uticaja na SPC?


Ko danas ima najviše upliva u Srspku pravoslavnu ckrvu, instituciju koja se nije odrekla svoje uloge u 90-im godinama, kada je bila bliski saradnik Slobodana Miloševića i kada je blagosiljala paravojsku pred odlazak na ratišta? Bilo ko da ima, takozvana demokratska vlast ili novo stara radikalska opozicija, teško da bi od Crkve tražio iko tu vrstu distanciranja. Danas je ključno pitanje -Kosovo.

Nećete mi verovati, ali politika najviše utiče na Crkvu. Akademija nema više taj značaj koji je imala, književnici takođe. Zna se ko vlada danas u Srbiji.
Na pitanje ko danas ima najviše uticaja na SPC, Živica Tucić odgovara:

„Nećete mi verovati, ali politika najviše utiče na Crkvu. Akademija nema više taj značaj koji je imala, književnici takođe. Zna se ko vlada danas u Srbiji."


Novi patrijarh se smatra čovekom kompromisa. Možda je zato i logično što ima, kako kaže Mirko Đorđević, podršku nosioca najviše državne funkcije u Srbiji.

„On trenutno ima podršku ustavnog poglavara Tadića i još nekih državnih struktura ali ne treba gubiti iz vida da je grupa akademika i takozvanih intelektualaca potpisala podršku Artemiju u ovoj ljutoj političkoj borbi. Da ti vancrkveni faktori i dalje vrše ogroman uticaj, a da ne govorimo o tome da je 20-ak manastirskih bratstava u bukvalnoj pobuni.“

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG