Dostupni linkovi

Spor između SPC i MPC okončan i formalno


Zajednička liturgija SPC i MPC u Skoplju, maj 2022.
Zajednička liturgija SPC i MPC u Skoplju, maj 2022.

Spor između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC) od subote, 20. maja i formalno je stvar prošlosti.

Naime, Pravoslavna ohridska arhiepiskopija pripojena je Sinodu Makedonske pravoslavne crkve-Ohirdske arhiepiskopije, što je konačna faza u prevazilaženju sporova SPC i MPC.

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je u subotu, sa završenog zasedanja, da je doneo odluku o integrisanju Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (PAO) u Sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridska arhiepiskopija (MPC).

Do spora dve crkve je došlo kada se MPC nekanonski izdvojila iz SPC, iz autonomog statusa proglasivši sebe sasvim samostalnom, što SPC a ni ostale pravoslavne crkve nisu priznale, prenosi Beta.

Nakon dugogodišnjeg odbijanja MPC da se vrati u prethodni status, formirana je PAO kao autonomna u okviru SPC.

Sa prošlogodišnjeg Sabora, SPC je dodelila Tomos o autokefalnosti za MPC, tako da je ostalo da se saopšti šta je sa statusom PAO.

Zato je, kako je navedeno u saopštenju, "Sabor doneo odluku o dodeljivanju kanonskog otpusta jerarhiji ove autonomne Crkve od strane SPC i njenom integrisanju u Sinod MPC u skladu sa sveštenim kanonima i Ustavima naše dve pomesne Crkve, kao i ranije postignutim dogovorom Sinodâ sve tri crkvene strukture".

U crkvenim krugovima je uoči ovog Sabora navođeno kao najizglednije rešenje integrisanje PAO u MPC tako što bi se eparhije u Severnoj Makedoniji delile da bi vladike iz PAO dobile svoje eparhije.

U saopšenju je navedno da u Saboru prisistvovali arhijereji PAO. Uoči Sabora, kako saznajemo, sa patrijarhom Porfitijem se, u Patrijaršiji, sastala delagacija MPC.

XS
SM
MD
LG