Dostupni linkovi

Negativne reakcije na postavljenje sveštenika SPC u odbor Univerziteta Crne Gore  


Univerzitet Crne Gore, arhivska fotografija
Univerzitet Crne Gore, arhivska fotografija

Sjedinjene Američke Države (SAD) zabrinute su zbog naimenovanja u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore sveštenog lica Srpske pravoslavne crkve (SPC), ocjenjujući da državni univerzitet ne treba da bude pod neprimjerenim uticajem bilo koje religijske zajednice.

Paroh nikšićki SPC i šef izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke SPC Nikola Marojević naimenovan je 13. januara od strane Vlade za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

On je naimenovan na prijedlog Ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) Vesne Bratić.

Ministarki Bratić se pismom obratila predsjednica Upravnog odbora Univeriteta Crne Gore, profesorica Rajka Glušica, u kome je tražila da preispita odluku o naimenovanju sveštenika Marojevića u Upravnom odboru Univerziteta.

Iz Radija Slobodna Evropa (RSE) od ministarke Bratić i kabineta premijera Zdravka Krivokapića, 18. januara, je zatražen komentar o zahtjevu profesorice Glušice. Ministarku Bratić smo pitali da li će umjesto Marojevića naimenovati nekog drugog, ko neće, kako je kazala profesorica, izazivati podjele i tenzije.

Odgovore iz Ministarstva i Vlade nijesmo dobili.

U međuvremenu je Marojevićevo naimenovanje izazvalo brojne negativne komentare.

Opozicione Socijaldemokrate (SD) su saopštile da je to "puč u srce" sekularne države.

"Konačna potvrda nasilnih pokušaja preobražaja sekularne i multikonfesionalne Crne Gore u crkvenu opštinu je informacija da Vladu Crne Gore, vladu svakog crnogorskog građanina, u upravnom odboru Univerziteta predstavlja crkva! Davanje Univerziteta, kao jezgra intelektualnog napretka i kritičke misli, na upravljanje bilo kojoj vjerskoj zajednici, je otvoreni puč na srce jedne sekularne zemlje", navode iz SD-a.

“Univerzitet Crne Gore od sada možemo nazvati Univerzitet Crkve Srbije”, kazala je poslanica opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandra Vuković.

Iz Upravnog odbora Udruženja pravnika su ocijenili da naimenovanje sveštenog lica u Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, kao najstarije i visokoškolske ustanove u državi, ozbiljno dovodi u pitanje kako sekularni karakter države, tako i autonomiju Univerziteta, koji su zajamčeni Ustavom Crne Gore.

Paroh Marojević je 2017. godine je izabran u politički savjet Nove srpske demokratije, stranke Andrije Mandica jednog od lidera prosrpskog Demokratsko fronta.

Nakon smjene vlasti na izborima u avgustu 2020. godine promijenjeni su svi članovi Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Vlada koja je izabrana nakon tih izbora glasovima prosrpskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi a premijer Zdravko Krivokapić izabran je na tu funkciju upravo na predlog crkve.

XS
SM
MD
LG