Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore neće potpisati Temeljni ugovor sa SPC tokom posjete Beogradu


Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je izjavio 29. oktobra da neće potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) tokom zvanične posjete Beogradu koja je najavljena za 2. i 3. novembar.

Poziv mu je uputila predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, a Krivokapić je najavio da će se sastati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Krivokapić je ocijenio da je Temeljni ugovor usaglašen sa svim zahtjevima koji proizilaze iz prakse prethodno definisanih ugovora sa Svetom stolicom i islamskom i jevrejskom zajednicom. Dodaje da Sinod SPC još razmatra ugovor, a da ga je on spreman potpisati čim se steknu svi preduslovi.

"Kada se to usaglasi, biće poznat datum potpisivanja Temeljnog ugovora", rekao je Krivokapić i dodao da je njegovo mišljenje da ugovor treba da bude potpisan u Crnoj Gori.

Temeljnim ugovorom država sa vjerskom zajednicom precizira njen pravni i imovinski status, a potpisivanje ovog ugovora između Crne Gore i SPC je otvoreno u vrijeme bivše vlasti Demokratske partije socijalista.

Nova Vlada, iako bliska SPC, još nije okončala taj proces.

Nakon osvajanja većine na avgustovskim izborima 2020, novu Vladu su početkom decembra te godine izabrale koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, čime je nakon tri decenije vladajuća Demokratska partija socijalista prešla u opoziciju.

Sadržaj Temeljnog ugovora još nije predočen javnosti.

Da je Nacrt poslat u sjedište SPC u Beogradu potvrdio je 11. avgusta patrijarh Porfirije koji je obavijestio crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića da je predložene izmjene teksta Temeljnog ugovora uputio Komisiji koja će ih razmotriti, a da će stručno mišljenje dati Sinod.

XS
SM
MD
LG