Dostupni linkovi

"Spasiti Silvija" - Berluskonijev štit od zakona


Italijanski premijer Silvio Berluskoni (levo) govori u parlamentu, Rim, 13. decembar 2010.
Italijanski premijer Silvio Berluskoni (levo) govori u parlamentu, Rim, 13. decembar 2010.
Priredila: Biljana Jovićević

Italijanski je parlament odobrio takozvani “Spasiti Silvia“ zakon koji će na kraju okončati maker jedan od kriminalnih procesa protiv italijanskog premijera Silvia Berluskonija.

Ovim je, smatraju mnogi, Berluskoni dotakao dno. Berluskoni (74) je u međuvremenu, kao da se ništa značajnije ne dešava, najavio da se neće kandidovati za novi mandata 2013. godine.

Glasanje 314 : 269 u zakonodavnom domu onemogućiće procesiuranje hiljada sudskih procesa uključujući i slučajeve ubistava.

Između ostalog, okončaće se i suđenja protiv građavinskih kompanija koje su optužene za desetine smrtnih slučeva, prilikom zemljotresa aprila 2009. godine, u L’Akvili, gde je uzrok smerti bila nekvalitetna gradnja.

Bijesna opzicija tvrdi da je to prevelika cijena koju treba platiti da bi se riješili brojni sporovi premijera Berluskonija sa zakonom.

Piere Luigi Berssani, generalni sekretar Demokratske partije (PD) rekao je da je riječ o “sramoti koja pokazuje nepoštovanje prema problemima naroda“.

Novi zakon koji još treba da bude odobren u Senatu, gdje Berluskoni ima solidnu većinu, posljednja je incijativa vladajuće kolicije kojom se italijanski premijer pokušava zaštiti od brojnih sudskih postupaka protiv njega, od onih za korupciju, zloupotrebu službenog položaja pa sve do seks skandala sa maloljetnom prostitutkom.

Već za nekoliko sedmica biće onemogućeno suđenje zbog optužbi za podmićivanje britanskog advokata David Millsa za lažno svjedočenje u njegovu korist.

Advokat Mills, bivši muž bivše laburističke ministrice rada Tesse Jowell, osuđen je na četri i po godine zatvora za primanje mita od 600.000 dolara kako bi lažno svjedočio na sudu u dva slučaja koji su se vodili protiv Beluskonija tada medijskog magnata.

Sada je suđenje Beluskoniju u slučaju Mills gotovo izvjesno osuđeno na propast , zbog novih odreedbi o zastarelosti procesa.

Berluskoni sve poriče

U Italiji, suđenje u dvije etape i pravo na žalbu mora biti dovršeno prije isticanja perioda zastare, skraćenog na jednu četvrtinu dužine kazne predviđene za određeno djelo, a italijansko pravosuđe po mnogim ocjenama radi brzinom puža.

Novi zakon takođe bi mogao uticati i na dva druga suđenja protiv Berluskonija, slučaj utaje poreza i slučaja prevare, a oba uključuju kupuvinu američkih filmskih prava za šta tužitelji tvrde da su bile lažno naduvane cijene.

Plesačica Karma zvana Ruby u centru je skandala, novembar 2010
Oba slučaja moraju ispuniti sve faze do žalbe do sredine 2013. godine što je u italijanskim pravosudnim instancama veoma teško.

Zakon neće, međutim, zaustaviti seks skandal i proces Ruby u kojem je Berluskoni optužen za prostituciju sa maloljtnicom sa tada 17 godišnjom plesačicom Markonakom Ruby, te za navodne razuzdane seks zabave u premijerovoj vili. Za taj slučaj, zastara ističe tek 2025.

U sredu su objavljeni i novi dokazi za taj slučaj u kojem su dvije, tinjdžerke Ambra Battilana i Chiara Danese, obije po 18 godina stare, svjedočile da su bile podstrekivane na striptiz i različite seksi igre na Berluskonijevim zabavama.

Njegov advokat je rekao da te tvrdnje "nemaju nikakav temelj."

Berluskoni je i u sredu uveče, na jednoj večeri na kojoj je bio prisutan i novinar BBC, odgovorio da su kritike na njegov račun neutemeljene i da je on žrtva dugodišnje kampanje koju italijanske sudije, vode protiv njega.

Berluskoni veruje da će, uprkos brojnim afarema i sudskim postupcima, manadat premijera završiti do kraja, pa je najavio da po isteku regularnog manadata 2013. godine ne namjerava da se kandiduje za još jedan.
XS
SM
MD
LG