Dostupni linkovi

Spašavanje ili nestanak tigrova u Aziji


Ilustracija
Ilustracija
Rezervati tigrova u Aziji mogli bi primiti više od 10.000 divljih tigrova - tri puta više od trenutnog broja - ako se počnu tretirati kao područja velikih razmjera koja dozvoljavaju povezanost između središnjih mjesta razmnožavanja - otkrilo je istraživanje koje su proveli neki od vodećih svjetskih naučnika zaduženih za očuvanje vrsta.

Istraživanje je dovelo do odluke o udvostručivanju broja tigrova širom Azije do 2022. godine, na šta se prošlog novembra obavezalo 13 zemalja u kojima žive ove rijetke životinje.

Strategija očuvanja podrazumijeva udvostručenje populacije divljeg tigra, pa čak i premašivanje tog broja. Ipak, bit će potreban globalni napor da se osigura očuvanje glavnih rezervata za razmnožavanje.
Brojnost divljih tigrova smanjila se otprilike za 100.000 u godinama pri kraju prošlog vijeka do samo oko 3.200 danas.

Brojnost divljih tigrova smanjila se otprilike za 100.000 u godinama pri kraju prošlog vijeka do samo oko 3.200 danas i to zbog krivolova i uništavanja mjesta na kojima žive.

Većina preostalih tigrova je raspršena u malim, izolovanim grupama širom 13 azijskih zemalja.

"Očuvanje tigrova glavni je zadatak očuvanja biološke različitosti i kompetentnog održivog upravljanja korištenja zemljišta", smatra dr. John Seidensticker.

Očuvanjem tigrova bit će očuvane i biljke i životinje koje žive ispod tigrovog "kišobrana".

Autori studije su ustanovili da 20 prioritetnih područja za očuvanje tigrova sa najvišom mogućnosti dugoročnog preživljavanja mogu izdržavati više od 10.500 tigrova, uključujući otprilike 3.400 rasplodnih ženki.
XS
SM
MD
LG