Dostupni linkovi

Lider Katalonije potpisao, pa suspendirao deklaraciju o neovisnosti


Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga: Carles Puigdemont u toku govora u Parlamentu Katalonije
Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga: Carles Puigdemont u toku govora u Parlamentu Katalonije

Predsjednik španjolske oblasti Katalonije Carles Puigdemont ​potpisao je deklaraciju o neovisnosti te oblasti od Španjolske, koju je potom suspendirao.

Puigdemont je u obraćanju regionalnom parlamentu pozvao na dijalog i smirivanje situacije, te zatražio od Parlamenta da stopira Deklaraciju o neovisnosti, kako bi mogli da otvore pregovore s Madridom.

"Želim da pratim volju naroda Katalonije da postane neovisna država", kazao je nakon čega se salom prolomio veliki aplauz.

Međutim, kazao je da Vlada želi odložiti bilo kakvu formalnu odluku.

"Predlažem da suspendiramo efekte Deklaracije o neovisnosti, kako bi radili na tome da stavimo u praksu rezultate referenduma. Danas pravimo gest odgovornosti u korist dijaloga", kazao je.

Prethodno je napomenuo da se zajedno mora ići naprijed.

"Svi smo odgovorni za ovo. Moramo da smirimo situaciju, a ne da je hranimo. Obraćam se svima povodom novonastale situacije. Svi smo članovi iste zajednice i moramo nastaviti ići zajedno naprijed. Nećemo se nikada u svemu složiti, ali smo mnogo puta dokazali da je jedini put napred uz demokratiju i mir. Za to je neophodan dijalog", kazao je Puigdemont, koji je objavio odluku nakon održanog referenduma na kojem se 90 posto izašlih na glasačka mjesta opredijelilo za neovisnost.

Tisuće demonstranata pratilo je govor predsjednika Katalonije na ulici
Tisuće demonstranata pratilo je govor predsjednika Katalonije na ulici

Nakon što je održao govor o povijesnom kontekstu, Puigdemont je sa katalonskog prešao na španjolski jezik, te naglasio da Katalonija nije neprijatelj Španjolske.

"Mi nismo kriminalci, niti luđaci. Mi smo normalan svijet i samo želimo pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španjolske. Želimo bolje razumijevanje s Španjolskom. Taj odnos nije funkcionirao godinama, a sada je neodrživ", kazao je.

Katalonci su u više navrata posljednjih mjesec dana tražili dijalog sa Madridom, te pozivali Europsku uniju da posreduje između dvije strane, što je do sada bilo bez učinka u oba slučaja.

Puigdemont je ponovio da je Katalonija europsko pitanje.

Iako je najavljeno da će se obratiti javnosti i zastupnicima u parlamentu u 18 sati, govor je odložen sat vremena.

Nakon govora predsjednika Katalonije, više tisuća prosvjednika, koji su se okupili ispred parlamenta i putem video bima pratili govor, krenulo je kućama sa, kako su javili novinari BBC-a, razočaranim licima, komentirajući da ovo nije ono što su htjeli čuti.

Sigurnosne mjere su tijekom dana bile pojačane. Policija je bila pred javnim institucijama, a blokirano je bilo i područje oko samog parlamenta u Barceloni.

Katalonski lideri ponavljaju da je većina od 43 posto onih koji su izašli na referendum bilo za neovisnost. No, protekloga vikenda stotine tisuća ljudi je prosvjedovalo želeći ostanak Katalonije u Španjolskoj.

Prema katalonskom zakonu o referendumu, koji je Madrid proglasio neustavnim, glasovanje u parlamentu počinje šestomjesečni proces u kojem se predviđaju razgovori o "razvodu" od Španjolske prije regionalnih izbora i konačnog akta o otcjepljenju.

Francuska i Njemačka dale su podrške jedinstvenoj Španjolskoj.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau pozvala je katalonskog lidera i španjolskog premijera da spuste tenzije u nastaloj krizi.

Colau dvojici političara je uputila slijedeću poruku: "Rezultat referenduma ne može biti osnov za proglašavanje nezavisnosti, već šansa da se pokrene dijalog i međunarodno posredovanje. Sada nam trebaju akcije kako bi se na obje strane spustile tenzije od kojih nitko nema koristi. Vrijeme je da gradimo mostove, a ne da ih rušimo".

Ada Colau: Moramo izaći iz rovova
Ada Colau: Moramo izaći iz rovova

Ovako se obratila premijeru Marianu Rajoyu: "Molim vas da isključite primjenu članka 155. i povučete interventnu policiju iz Katalonije, jer su to nezaobilazni koraci za otvaranje dijaloga i vraćanje u institucionalnu normalnost".

"Moramo izaći iz rovova u koje smo se ukopali i suzdržati se od korištenja agresivnog jezika. Vrijeme je da počnemo iskreni dijalog bez uvjetovanja. To žele i građani, ali i Evropa i cijeli svijet", poručila je Ada Colau Rajoyu.

Španjolska vlada prijeti suspendiranjem autonomije regije na sjeveroistoku zemlje.

Rastu i ekonomski pritisci, jer se većina velikih tvrtki seli iz Katalonije.

Španjolska vlada odaslala je oštra upozorenja i ako dođe naredba iz Madrida, tisuće pripadnika španjolske nacionalne policije u Barceloni bi moglo intervenirati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG