Dostupni linkovi

Tijelo svake žene spremno je za plažu, poručuje kampanja španjolske vlade


Prizor s plaže, Palma de Mallorca, Španjolska, 1. srpnja 2021.

Španjolsko Ministarstvo za jednakost pokrenulo je ljetnu kampanju kako bi potaknulo žene, koje se brinu o izgledu njihova tijela, da odu na plažu.

"Ljeto je i naše", glasi slogan sa slikom pet različitih žena, različitih oblika i veličina.

"Sva tijela su tijela plaže", istakla je ministrica socijalne skrbi, Ione Belarra.

Voditeljica Ženskog instituta Antonia Morillas rekla je da su fizička očekivanja utjecala ne samo na žensko samopouzdanje, već su im i uskratila njihova prava.

Na ilustraciji kampanje prikazana je i žena u toplesu nakon mastektomije.

Iz instituta, koji stoji iza inicijative, navode da žele reći kako sva tijela imaju vrijednost.

Žene trebaju uživati u ljetu, gdje god i s kim god požele, poruka je. "Danas nazdravljamo ljetu za sve, bez stereotipa i estetskog nasilja nad našim tijelom."

Međutim, nisu svi impresionirani kampanjom, piše BBC.

Neki su se zapitali treba li je proširiti i na muškarce bez takozvanih standardnih tijela, dok je čelnik španjolske ljevice Cayo Lara rekao da je kampanja vrhunac apsurda, pokušavajući "stvoriti problem tamo gdje ga nema".

Ministrica za jednakost Angela Rodriguez Pam objavila je na Twitteru poruku muškarcima koji smatraju da ženama nije potrebno dopuštenje ministarstva za odlazak na plažu.

"Naravno da idemo, ali pretpostavljamo da ćemo privući mržnju zbog pokazivanja tijela koje nije standardno", navela je ministrica u objavi, prenosi BBC.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG