Dostupni linkovi

Štrajk zaposlenih u javnom sektoru zbog mera štednje


Španska i zastava EU u Madridu, arhiva
Španska i zastava EU u Madridu, arhiva
Zaposleni u španskom javnom sektoru stupili su u utorak u generalni štrajk u znak protesta zbog smanjenja plata za pet odsto.

Ovo smanjenje, najavljeno za jun, deo je vladinog paketa mera štednje uvedenih s namerom da se smanji deficit u budžetu, čiji je rast uzrokovan skoro dvogodišnjom recesijom.

Britanska medijska kuća BBC navodi da je više od 2,5 miliona Španaca zaposleno u javnom sektoru i da se sindikati nadaju da će se više hiljada njih pridružiti štrajku.

Španija trenutno prolazi kroz najveću recesiju u poslednjih nekoliko decenija, a protesti dolaze u momentu kada se Evropska unija suočava sa sve dubljom finansijskom krizom u Grčkoj.

Svetski ekonomski analitičari već ranije su predvideli da će, posle grčke krize, neke zemlje morati napustiti evrozonu jer nisu više u stanju upravljati svojim ekonomijama pod evropskim uslovima.

U tom kontekstu, pored Grčke, spomenuta je i Španija, kao i Italija, Portugal i Irska.

Garant isplate dugovanja


Najnovije proteste u Španiji podržali su zaposleni u zdravstvu, školstvu, lokalnoj upravi i vatrogasci.

Deficit u budžetu ove zemlje trenutno je oko 11 odsto i vlada je pod pritiskom Evropske unije da treba da smanji javne troškove.

Tokom proteklog meseca španski premijer Hoze Luis Rodrigez Zapatero najavio je smanjenje plata od pet odsto u javnom sektoru. On je ujedno najavio da bi plate trebalo da budu zamrznute do 2011. godine.

Najavljena su velika smanjenja u javnim investicijama i pomoći za razvoj, dok će i pojedine penzije biti zamrznute.

Smanjenje plata deo je paketa mera štednje vrednog 15 milijardi evra, koji je namenjen i za to da se finansijsko tržište ubedi da će Madrid isplatiti dugovanja.

Međutim, sindikati su nezadovoljni, jer smatraju da su radnici u javnom sektoru kažnjeni. Oni optužuju Vladu da se ne drži ranije datih obećanja - jer su nekoliko meseci insistirali da će Španija, u relativnoj mjeri, biti pošteđena ekonomske krize.

******
Pročitajte i ovo:
Hoće li će euro preživjeti
Rekordni zajam Grčkoj za odbranu evra
Štrajk paralisao Grčku, troje poginulih u neredima
Grčka na korak od bankrota
XS
SM
MD
LG