Dostupni linkovi

Španija planira da do jula prizna palestinsku nezavisnost


Pedro Sanchez, Brisel, 21. marta 2024.
Pedro Sanchez, Brisel, 21. marta 2024.

Španski premijer Španije Pedro Sanchez rekao je u utorak novinarima da će Španija do jula da prizna nezavisnost Palestine, a da će u idućem periodu to isto da učine i druge zemlje, prenose strani mediji pisanje španske novinske agencije EFE.

Sanchez je trenutno na turneji po Bliskom istoku tokom koje će da posjeti Jordan, Katar i Saudijsku Arabiju.

On je tokom prvog dana neformalno razgovarao u Amanu sa španskim novinarima kojima je rekao da njegova lijeva vlada namjerava da prizna Palestinu u iduća tri mjeseca, a da bi se uskoro mogla da "stvori kritična masa" unutar Evropske unije pa da to učine i druge zemlje.

Sanchez je u Briselu 22. marta razgovarao sa premijerima Irske, Slovenije i Malte koji su najavili priznanje Palestine "kada se stvore odgovarajuće okolnosti".

Izrael je poručio tim zemljama da "nagrađuju terorizam" i da bi to smanjilo izglede za pregovore oko situacije u Pojasu Gaze.

Evropska unija i arapske države su u zajedničkoj deklaraciji prošlog novembra navele da je jedino moguće rješenje sukoba ono sa dvije međusobno priznate susjedne države.

Izrael odbija to rješenje i nastavlja sa okupacijom Zapadne obale i opsadom Pojasa Gaze.

Španija mjesecima promoviše ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije sa koje bi Izrael i Palestina otišle međunarodno priznate. Sanchez je ranije ponudio Madrid kao sjedište te konferencije.

Palestinu je do sad priznalo 139 zemalja svijeta.

XS
SM
MD
LG