Dostupni linkovi

Španija i Portugal odbacuju plan EU o smanjenju upotrebe plina


Španija i Portugal su saopštili da koriste veoma malo ruskog plina u poređenju sa drugim zemljama EU.
Španija i Portugal su saopštili da koriste veoma malo ruskog plina u poređenju sa drugim zemljama EU.

Plan Evropske unije da države članice smanje upotrebu plina kako bi se pripremile za potencijalnu obustavu snabdevanja iz Rusije ove zime naišao je na oštar skepticizam Španije i Portugala.

Madrid i Lisabon saopštili su 21. jula da neće podržati inicijativu koju je dan ranije objavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Europska unija je 20. jula predstavila hitne planove za zemlje da smanje svoju potrošnju plina za 15 posto do marta, upozoravajući ih da bi bez velikih rezova mogle imati problema s energentom tokom zime ako Rusija prekine snabdevanje.

Španija i Portugal su saopštili da koriste veoma malo ruskog gasa u poređenju sa drugim zemljama EU, kao što su Nemačka i Italija, i da postoje slabe energetske veze koje ih povezuju sa ostatkom Evrope.

"Branićemo evropske vrednosti, ali nećemo prihvatiti žrtvu u vezi sa pitanjem o kome nam nije dozvoljeno da damo svoje mišljenje", rekla je španska ministarka za ekološku tranziciju Teresa Ribera.

"Bez obzira na to šta će se desiti, španske porodice neće trpeti isključenja gasa ili struje u svojim domovima", rekla je ona.

Portugalski sekretar za životnu sredinu i energiju Joao Galamba rekao je da je predložena mera "neodrživa" i "nesrazmerna".

"Cela logika koja stoji iza racionalizacije pretpostavlja međusobno povezane (evropske distributivne sisteme gasa) i čini se da je Evropska komisija zaboravila na to", rekao je on portugalskom listu Publico.

On je dodao da je Portugal godinama bio u nepovoljnom položaju jer nije imao veze sa ostatkom evropske mreže za distribuciju energije i da je zemlja uvek morala da kupuje "skuplji gas".

Zemlje članice EU razmatraće predložene mere za uštedu gasa na hitnom sastanku ministara energetike 26. jula.

Evropa se utrkuje da napuni svoja skladište plina pre zime i izgraditi tampon u slučaju da Moskva dodatno ograniči snabdevanje u znak odmazde za evropsku podršku Ukrajini nakon ruske invazije.

Desetak zemalja EU već se suočava sa smanjenim ruskim isporukama, a zvaničnici EU kažu da je verovatno potpuno obustavljanje ruskog plina.

Uredbu o smanjenju za 15 posto treba da odobri većina zemalja EU.

XS
SM
MD
LG