Dostupni linkovi

Alberto Nunjez Feiho novi predsednik Narodne partije Španije


Novoizabrani predsednik Narodne partije Alberto Nunjez Feiho u Sevilji, 2. april 2022.

Španska konzervativna Narodna partija (PP) izabrala je u subotu, 2. aprila, Alberta Nunjeza Feihu za novog lidera, uz nadu da će pridobiti glasače koji su se okrenuli krajnjoj desnici.

Feiho je dobio 98,35 odsto glasova i bio je jedini kandidat za lidera PP-a nakon internog skandala zbog kojeg je otišao njegov prethodnik na toj funkciji Pablo Kasado i izazvana kriza u stranci koja je decenijama bila u vlasti uz Socijalističku partiju.

Kasado, koji je postao najmlađi predsednik stranke u julu 2018, izgubio je u dva nacionalna izborna ciklusa od socijalista.

Njegova pozicija u partiji je narušena rivalstvom sa regionalnom predsednicom Madrida, Izabel Dijas Ajuso, koja je prošle godine odnela veliku pobedu na lokalnim izborima za region Madrida i od tada traži veću ulogu.

Razlog za njegovo istupanje sa mesta predsednika je što su novine El Mundo i El Confidencial objavile izveštaj da je partijsko rukovodstvo špijuniralo Ajuso zbog navodnih poslova njenog brata.

PP gubi na popularnosti u odnosu na nove stranke koje su se pojavile na španskoj političkoj sceni nakon finansijske krize, a od kojih je najjača partija krajnje desnice Voks.

Feiho je 13 godina bio lider španske sjeverozapadne regije Galicije i osvojio je četiri uzastopna regionalna izbora, a da pri tom nije ostao bez ijednog poslaničkog mjesta u korist krajnje desnice, podsjeća agencija Rojters.

XS
SM
MD
LG