Dostupni linkovi

Nesreća u Španiji: Mašinovođa pod istragom, u zemlji trodnevna žalost


Železnička nesreća u Španiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Železnička nesreća u Španiji

Španska policija pokrenula je formalnu istragu protiv mašinovođe koji je upravljao vozom u kojem je poginulo najmanje 80 putnika, a povređeno više od 140.

U zemlji je proglašena trodnevna žalost nakon železničke nesreće koja se desila u sredu uveče na severozapadu Španije, saopštili su u četvrtak lokalni zvaničnici. Oko 140 ljudi je povređeno, navodi Rojters.

Televizijski snimci pokazuju vagone koji su izleteli iz šina. Pored pruge pokrivena tela poginulih. Slika kao iz Danteovog pakla, prenose svetske agencije.

Snimak bezbednosne kamere pokazao je da je voz, koji se iz Madrida kretao ka gradu El Ferolu, ušao u velikoj brzini u krivini nakon čega je izleteo je iz šina u glavnom gradu pokrajine Galicija, Santijagu de Komposteli.

Predsednik španskih železnica Hulio Gomes-Pomar Rodriges je rekao da voz nije imao tehničke probleme i da je na dan nesreće prošao tehnički pregled.

Kazao je da vozovi se pregledaju prvo na svakih 7.500 kilometara, zatim na 50.000 i 150.000 pređenih kilometara.

"Evidencija o održavanju i kontrolnim pregledima voza bila je besprekorna", naveo je Rodriges.

Očevici su opisali poprište nesreće kao prizor iz pakla.

"Čuo sam eksploziju i kada sam stigao jedan od vagona je već bio na putu koji dolazi odande. Sve komšije su došle, ali smo se uplašili jer je vatrogasac rekao da može da dođe do eksplozije, tako da smo se povukli, ali onda je sve bilo u redu, pa smo se vratili nazad", rekao je jedan od očevidaca.

Mnogi meštani pohrlili su u bolnicu kako bi dali krv za unesrećene. Na licu mesta je više od 300 policajaca koji pomažu spasiocima.

Španski mediji tvrde da je svih osam vagona izletelo iz šina verovatno zbog toga što se voz kretao dvostruko brže od dozvoljene brzine od 80 kilometara na čas u trenutku kada se dogodila nesreća.

Samuel Huarez, predstavnik regionalne vlade Galicije, izjavio je uzrok nesreće još uvek nepoznat.

"Kao što znate oko 9 uveče je brzi voz Alvia izleteo iz šina. Voz je, prema našim podacima prevozio 247 putnika".

I portparol državne železnice "Renfe" navodi da je još suviše rano da bi moglo da se kaže šta je uzrok izletanja iz šina.

"U toku je istraga i zato moramo da čekamo. Veoma skoro ćemo znati kojom se brzinom kretao voz, nakon što dobijemo podatke iz crne kutije", istakao je on.

Zbog nesreće su otkazane sve svečanosti povodom praznika Svetog Jakova, zaštitnika grada Santijaga i pokrajine Galicije, izjavio je gradonačelnik mesta Santijago de Kompostela.

Španski premijer Marijano Rahoj, koji je i sam rodom iz Santijaga de Kompostela, obišao je mesto nesreće, svetski državnici uputili su poruke saučešće, a papa Franja, koji se nalazi u sedmodnevnoj poseti Brazilu, pozvao je na molitvu za žrtve nesreće.

Provincija Galicija proglasila je sedmodnevnu žalost. Španski kralj Huan Karlos i prestolonaslednik Felipe odložili su sve zvanične aktivnosti planirane za četvrtak.

Mediji navode da je ova nesreća najveća železnička tragedija u Španiji u poslednje četiri decenije.

Španija je u razvoj železnica utrošila velika sredstva i železnički saobraćaj relativno je bezbedan. Poslednja ovako velika nesreća dogodila se 1972, na jugu zemlje, u Andaluziji i tada je poginulo 77 ljudi.

XS
SM
MD
LG