Dostupni linkovi

SpaceX raketa eksplodirala nekoliko minuta nakon lansiranja


SpaceX's Starship lansiranje, 20. april 2023..
SpaceX's Starship lansiranje, 20. april 2023..

SpaceX-ova ogromna nova raketa poletjela je u četvrtak na svom prvom probnom letu, ali je eksplodirala nekoliko minuta nakon što je uzletjela s lansirne rampe i srušila se u Meksički zaljev.

Tvrtka Elona Muska namjeravala je poslati raketu Starship na put oko svijeta s južnog vrha Teksasa, blizu meksičke granice. Raketa nije nosila ljude ni satelite.

Plan je predviđao da se booster odvoji od letjelice nekoliko minuta nakon polijetanja, ali to se nije dogodilo.

Raketa se počela prevrtati, a potom je eksplodirala četiri minute nakon leta, strmoglavivši se u zaljev. Nakon odvajanja, letjelica je trebala nastaviti prema istoku i pokušati obići svijet.

SpaceX's Starship lansiranje, 20. april 2023.
SpaceX's Starship lansiranje, 20. april 2023.

Mnoštvo gledatelja promatralo je s otoka South Padre, nekoliko milja udaljenog od mjesta za lansiranje plaže Boca Chica, koje je bilo zabranjeno.

Kompanija planira koristiti Starship za slanje ljudi i tereta na Mjesec i, na kraju, na Mars. NASA je rezervirala Starship za svoj sljedeći tim za hodanje po Mjesecu, a bogati turisti već rezerviraju letove oko Mjeseca.

Bio je to drugi pokušaj lansiranja. Pokušaj u ponedjeljak prekinut je zbog zaleđenog ventila za povišenje tlaka.

Futuristička letjelica letjela je nekoliko milja u zrak tokom testiranja prije nekoliko godina, uspješno sletjevši samo jednom.

XS
SM
MD
LG