Dostupni linkovi

Sovjetska ratna pesma Kaćuša nova himna za ruske olimpijce?


Hokejaši iz Rusije dobili su zlatne medalje pod olimpijskom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu
Hokejaši iz Rusije dobili su zlatne medalje pod olimpijskom zastavom na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu

Piše: Michael Scollon

Ruski sportisti dok čekaju dan kada će ponovo podići olimpijske medalje uz zvuk nepoznate himne i generičke zastave, pozivaju Kaćušu da im pomogne da nadoknade gubitak, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Baladu o sovjetskoj ženi koja čezne za svojim partnerom koji se bori na prvim linijama fronta u Drugom svetskom ratu srdačno su prihvatili vojnici koji su ostavili svoje supruge i devojke da bi se borili protiv nacista:

"Od Kaćuše prenesi pozdrav.

Nek' se seti devojke obične,

nek' posluša kako ona peva,

nek' zemlju rodnu čuva,

a ljubav će Kaćuša sačuvati".

Pošto su ruski nacionalni simboli zabranjeni na Olimpijskim igrama 2021. u Tokiju i drugim međunarodnim takmičenjima zbog doping programa koji je pomagala država, najbolji sportisti te zemlje kolektivno su odlučili da bi ta pesma mogla zameniti rusku himnu na ceremoniji dodele medalja i drugim događajima – ako bude moguće.

"To je patriotska pesma koja je poznata ne samo u Rusiji, već i u međunarodnoj zajednici", rekla je 14. januara olimpijska šampionka u mačevanju Sofija Velikaja koja je na čelu Komisije sportista Ruskog olimpijskog komiteta (ROK). "Deca je vole".

Ruskinja Sofija Velikaja: "(Kaćuša) je patriotska pesma koja je poznata ne samo u Rusiji".
Ruskinja Sofija Velikaja: "(Kaćuša) je patriotska pesma koja je poznata ne samo u Rusiji".

Međutim, drugi timovi možda neće želeti da to bude himna zemlje koja ne bi trebalo da je ima na ceremonijama i pokušaj da bude odobrena bi mogao podstaći dalja sporenja.

Kao navodna inspiracija za ime legendarnog bacača raketa "Kaćuša", popularna oda domovini dobija sve veću podršku kao zamena za himnu, iako je vrlo upitno da li bi bila dozvoljena.

Ideju je predložio predsednik ROK-a Stanislav Pozdnjakov dok je raspravljao o odluci Suda za sportsku arbitražu (CAS) od 17. decembra da podrži zabranu učešća Rusije na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim takmičenjima zbog toga što nije adekvatno rešila doping program koji je pomagala država.

Podržavajući zabranu koju je 2019. nametnula Svetska antidoping agencija (WADA), CAS je utvrdio da će Timu Rusija i dalje biti zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima. Uprkos snažnoj kritici Rusije zbog "zataškavanja zataškavanja" u vezi s doping šemom, CAS je smanjio zabranu s četiri na dve godine.

Kazna je nastavak mera koje je svetsko telo preduzelo kao odgovor na deceniju dug doping skandal zbog kojeg su mnogim ruskim sportistima oduzete medalje osvojene na olimpijskim i drugim međunarodnim nadmetanjima.

Na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u Pjongčangu nastupali su kao "Sportisti Rusije" bez dresova Tima Rusija, kao i bez ruske trobojke na vidiku, dok je "Olimpijska himna" korišćena kao zamena za rusku himnu tokom dodeljivanja medalja i na drugim ceremonijama.

"Kaćuša" je balada o sovjetskoj ženi koja čezne za svojim dragim koji se bori na prvim linijama fronta u Drugom svetskom ratu. Pesmu su srdačno prihvatili vojnici koji su ostavili svoje žene i devojke da bi se borili protiv nacista.
"Kaćuša" je balada o sovjetskoj ženi koja čezne za svojim dragim koji se bori na prvim linijama fronta u Drugom svetskom ratu. Pesmu su srdačno prihvatili vojnici koji su ostavili svoje žene i devojke da bi se borili protiv nacista.

"Biće malo komplikovano u smislu puštanja naše himne... ograničeni smo", rekao je Pozdnjakov 23. decembra za rusku državnu novinsku agenciju TASS povodom predstojećih takmičenja, uključujući Letnje olimpijske igre u Tokiju koje su odložene za 2021. zbog pandemija COVID-19, razna svetska prvenstva, Paraolimpijske ige i Zimske olimpijske igre 2022. u Pekingu.

Pozdnjakov je ipak tvrdio da "možemo da sviramo bilo koju muziku ili melodiju koja može biti direktno ili nekako povezana s Rusijom".

On je najavio da će biti raspisan konkurs da se odluči koja bi bila najpogodnija zamena, a Komisija sportista ROK-a je izglasala šta želi.

"Imali smo značajnu diskusiju u vezi s muzičkom kompozicijom koja bi mogla privremeno da se pušta na takmičenjima na kojima će u naredne dve godine ruski sportisti i timovi biti lišeni državne himne", rekla je Velikaja novinarima 14. januara. "Kao rezultat, došli su do konsenzusa da bi dobro poznata 'Kaćuša' mogla da postane ta kompozicija. Koju, inače, navijači često izvode na tribinama u znak podrške našim timovima".

Ruski ministar sporta Oleg Matistin podržao je izbor sportista, rekavši TASS-u 17. januara: "Veoma poštujem 'Kaćušu'. Ima vrlo dugu tradiciju u Sovjetskom Savezu, u Rusiji."

Počasni predsednik ROK-a i bivši član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Aleksandar Žukov rekao je za novinsku agenciju: "Mislim da niko neće pomešati naše sportiste (sa sportistima iz drugih zemalja) kada čuje 'Kaćušu'".

Čini se da bi ta prepoznatljivost, koja posebno proističe iz ratne pesme natopljene patriotizmom, promašila smisao mera preduzetih protiv ruskog sporta, kao i smisao olimpijskog pokreta generalno, što bi kao rezultat moglo izazvati proteste drugih zemalja ili sportista.

Endi Braun (Andy Brown), urednik portala Sport integriti inišativ (The Sports Integrity Initiative), rekao je da nije jasno kojem telu bi Rusija mogla da se obratiti – WADA ili MOK – ako odluči da traži da "Kaćuša" bude dozvoljena kao zamena za himnu.

"S obzirom na političke konotacije pesme", rekao je Braun za RSE u pisanoj izjavi, WADA bi "imala snažan argument" da bi njena upotreba prekršila ne samo sankcije koje je učvrstio CAS u decembru, što se smatra konačnom odlukom, već i posvećenost ROK-a političkoj neutralnosti sadržanoj u Olimpijskoj povelji.

"Pretpostavljam da to zaista zavisi od toga da li ROK želi da iritira MOK i WADA-u", rekao je Braun.

U pismenom odgovoru na pitanja RSE-a, CAS je pojasnio da je "izvršenje presude CAS-a (izbor odeće, boja, muzika itd.) odgovornost WADA-e, MOK-a i zainteresovanih međunarodnih federacija".

U izjavi posle odluke CAS-a od 17. decembra, MOK je naveo da će "sada pažljivo razmotriti presudu i njene posledice na takmičenja u okviru olimpijskog pokreta, posebno u pogledu Olimpijskih igara u Tokiju 2020. i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022".

U tom pogledu, dodao je MOK, planiraju se "konsultacije s međunarodnim federacijama i Međunarodnim paraolimpijskim komitetom (MPK) u cilju postizanja konzistentnog pristupa u sprovođenju presude".

MOK je 18. januara zasebno pismeno odgovorio RSE-u da "konsultacije s međunarodnim federacijama i MPK-om još nisu završene".

WADA je u izjavi imejlom za RSE 18. januara navela da se detalji povodom sprovođenja odluke CAS-a "finalizuju", da se nastavljaju razgovori s MOK-om i drugim telima usmereni na postizanje konzistentnog pristupa u njenom sprovođenu i da će WADA, mada "nije odgovorna za detalje posledica", nadzirati izvršenje.

"Što se tiče himni", navela je WADA, "prema uslovima odluke CAS-a, ruska himna (ili bilo koja himna povezana sa Rusijom) neće se zvanično svirati ili pevati ni na jednom zvaničnom mestu ili drugoj oblasti koju kontroliše ugovorna strana ili imenovani organizator događaja (uključujući, bez ograničenja, ceremonije dodele medalja i ceremonije otvaranja/zatvaranja)".

U svakom slučaju, čak i predlog za zamenu himne nije prošao bez kontroverzi u Rusiji.

"Kaćuša je lirska pesma, a ne kandidat za himnu", navodi se u postu na kanalu Metodička na društvenoj mreži Telegram. "Traje skoro 3 minuta."

Kanal Kremljovski Bezbašenik, takođe na Telegramu, sugerisao je da bi upotreba "Kaćuše" mogla da ukalja tu pesmu.

"Zna je i peva je čitav svet i nije jasno da li će (svet) želeti da nastavi da peva 'himnu ponižene sportske zemlje'".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG