Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tajna sovjetska policija u očima djece


Dječiji crtež nazvan Hapšenje, prikazuje dva FSB agenta u akciji pritvaranja.

Piše: Tony Wesolowsky

Prvobitna tajna policijska sila Sovjetskog Saveza, Checka, započela je val mučenja i egzekucija u godinama nakon revolucije 1917. godine, koje su kasnije postale poznate kao "crveni teror".

Imajući u vidu brutalnu i krvavu prošlost, stogodišnjica ovog terora je djelovala kao savršena prilika za prisjećanje žrtava iz tog perioda.

Međutim, zvanične vlasti sibirske regije Tomsk nisu to vidjele na isti način.

Napad snaga NKVD-a na Banderitese
Napad snaga NKVD-a na Banderitese

Umjesto toga, lokalni organizatori pozvali su školarce u dobi od tri do 16 godina da pošalju crteže na temu "U odbrani domovine", u čast prvobitne sovjetske policije Checka i njenih mnogobrojnih nasljednika, uključujući NKDV, KGB i današnju Federalnu službu sigurnosti (FSB) Rusije.

Checku je 20. decembra 1917. osnovao Feliks Dzerzhinsky, poznatiji kao Čelični Feliks.

Terorički akt u teatru Dubrovka
Terorički akt u teatru Dubrovka

Takmičenje su djelomično sponzorirali lokalna FSB kancelarija kao i vlada, a organizatori ističu da je cilj takmičenja da se "pokažu aktivnosti državnih sigurnosnih agencija, koje su neraskidivo povezane sa istorijom zemlje".

Voditelj regionalnog informacijskog odjela u Tomsku Aleksej Sevostryanov pohvalio je djecu zbog prikazivanja "heroizma" sigurnosnih agencija na "veoma točan i iskren" način, navodi servis Radija Slobodna Evropa Sibir.realii.

Beslan, 1. septembar 2004.
Beslan, 1. septembar 2004.

Predati radovi dokaz su da "heroizam" dolazi u različitim formama.

Radovi su uključivali naslove kao "FBS je uvijek tu", "Hvatanje teroriste u muzeju", te rad "Borba između NKVD i Banderites", koji se oslanja na pozadinu rata u susjednoj Ukrajini i podsjeća na eru Drugog svjetskog rata i ukrajinskog nacionalističkog vođu Stepana Bandera.

Neki od radova oslanjaju se na događaje koji inače ne bi predstavljali čin heroizma, niti sposobnost ruskih sigurnosnih servisa.

"FSB je uvijek sa nama"
"FSB je uvijek sa nama"

Među radovima nalaze se crteži koji prikazuju taoca krize u školi u Beslanu iz 2004. u kojoj je 334 osoba, među kojima 186 djece, ubijeno nakon neuspjelog spašavanja. Većina talaca su ubijeni kada su ruske sigurnosne snage upale u školu dan nakon što je kriza trajala danima.

Još jedan crtež prikazuje smrtonosnu zatočeničku krizu u moskovskom Dubrovka teatru iz 2002. godine.

Napad na teatar, koji su izvršili čečenski militanti, završen je kada su sigurnosne snage upale u teatar, a nakon što su pustile otrovni plin koji je neutralizirao napadače, ali isto tako ubio veliki broj zatočenika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG