Dostupni linkovi

Oštre reakcije na sjevernokorejsku nuklearnu probu


Sjeverna Koreja u ponedjeljak je objavila da je "uspješno izvela" podzemnu nuklearnu probu, moćniju od prethodne prije skoro tri godine. Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i EU u ponedjeljak su u prvim reakcijama izrazile zabrinutost zbog ovog poteza Pjongjanga. Američki predsjednik pozvao je na međunarodnu akciju.

Sjeverna Koreja izvršila je probu nuklearnog oružja i to, kako javlja državna novinska agencija u Pjongjangu, uspješno. Prema istom izvoru, radi se o obimnijoj probi nego što je to bio test izvršen prije tri godine.

Iako državna novinska agencija u Pjongjangu ne navodi lokaciju na kojoj je proba izvršena, južnokorejski geolozi registrovali su podrhtavanje tla na sjeveroistoku Sjeverne Koreje, blizu mjesta gdje je testiranje vršeno i 2006. godine. Južnokorejski i američki stručnjaci saopštavaju da zemljotres registrovan u ponedjeljak na pomenutom području, odgovara snazi nuklearne eksplozije.

Zvaničnici u Južnoj Koreji i Japanu započeli su hitne razgovore. U Seulu je formiran krizni tim vojske.

Portparol japanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da će Japan na nuklearnu probu Pjongjanga odgovoriti "na odgovoran način" u okviru UN ne otkrivajući druge detalje.

Barack Obama
Obama traži međunarodnu akciju

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da nuklearne ambicije Sjeverne Koreje predstavljaju "prijetnju za mir" te zatražio "akciju međunarodne zajednice".

"Ove akcije, mada ne predstavljaju iznenađenje s obzirom na njihove dosadašnje izjave i akte, predstavljaju ozbiljnu zabrinutost za sve zemlje", navodi se u Obaminoj pisanoj deklaraciji.

"Pokušaji Sjeverne Koreje da razvije nuklearno oružje kao i svoj program balističke rakete predstavljaju prijetnju po mir i međunarodnu sigurnost", dodao je on.

"Prijetnja koju predstavljaju aktivnosti Sjeverne Koreje zahtijeva akciju međunarodne zajednice"
, kazao je američki predsjednik.

Solana: Prijetnja regionalnom miru

Javier Solana
Vanjskopolitički šef Evropske unije Javier Solana u ponedjeljak je osudio nuklearnu probu koju je izvela Sjeverna Koreja, rekavši da će ona dodatno zaprijetiti regionalnom miru i sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji.

"Ovi neodgovorni potezi Sjeverne Koreje traže čvrst odgovor međunarodne zajednice. Evropska unija će biti u kontaktu sa svojim partnerima kako bi raspravljali o odgovarajućim mjerama", navodi Solana u izjavi za javnost, prenosi Reuters.

Proba predstavlja "flagrantno kršenje" rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, istakao je Solana.

Brown: Proba će narušiti mirovne pregovore

Gordon Brown
Britanski premijer Gordon Brown "najoštrije" je osudio u ponedjeljak novu nuklearnu probu koju je u ponedjeljak objavila Sjeverna Koreja.

"Najoštrije osuđujem sjevernokorejsku nuklearnu probu, kao pogrešnu, nesretnu i opasnu po svijet",
navodi se u saopćenju britanskoga premijera.

"Ova nova proba "narušiće mirovne pregovore za Korejski poluotok i neće pridonijeti sigurnosti Sjeverne Koreje"
, upozorio je on.

"Međunarodna zajednica ponašat će se prema Sjevernoj Koreji kao partneru ako se ona bude ophodila odgovorno. Ali, ako to ne bude slučaj, ona može očekivatu novu izolaciju", nastavio je Brown.

Ova proba je "flagrantno kršenje rezolucije UN-a", izjavio je nešto ranije britanski državni tajnik za vanjske poslove Bill Rammell.

"Mislim da moramo uputiti jasnu poruku Sjevernoj Koreji i dati joj do znanja da mora pokrenuti šestostrane pregovore o denuklearizaciji poluotoka", rekao je Rammell, koji je dao ovu izjavu u Hanoju, gdje je učestvovao u radu ministara vanjskih poslova Evropske unije i Azije.
XS
SM
MD
LG