Dostupni linkovi

Sonda na kometu napokon se probudila


Philae
Philae

Europska svemirska agencija objavila je u nedjelju kako se nakon sedam mjeseci bez kontakta probudila sonda Philae na kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Letjelica Rosetta spustila je sondu na komet u studenome. No 60 sati kasnije baterije su ostale bez energije, ali u tom kratkom vremenu sonda je uspjela analizirati uzorke tla s kometa i poslati podatke.

Sonda se javila u nedjelju u vremenskom razmaku te su komunicirali 85 sekundi. Letjelica je u dobrom stanju i spremna za rad sa 24 Watta energije.

Letjelica je poslala i 300 paketa podataka, a znanstvenici sada čekaju sljedeći kontakt i slanje više od 8000 paketa podataka koje Philae još ima u memoriji. Ti će podaci znanstvenicima pokazati i što se sa sondom događalo posljednjih dana.

Odmah je živnuo i Twitter profil malene sonde na kojoj su u kontroli misije napisali kako je još umoran, ali da je vrijeme da se vrate na posao.

Zbog pozicije u kojoj je sonda završila na kometu, njezini solarni paneli jednostavno nisu primali dovoljno energije kako bi napunili baterije te se sonda pripremila za ulazak u hibernaciju, ali je i poslala sve podatke.

Znanstvenici su se i nadali ovakvom scenariju jer se komet približio Suncu tijekom sedam mjeseci i to dovoljno da napuni baterije. Sada se nalazi 215 milijuna kilometara od Sunca.

XS
SM
MD
LG