Dostupni linkovi

Premijer Solomonskih ostrva negira gradnju kineske vojne baze


Premijer Solomonovih ostrva Manase (Manasseh) Sogavare
Premijer Solomonovih ostrva Manase (Manasseh) Sogavare

Premijer Solomonovih Ostrva uverio Manase (Manasseh) Sogavare uveravao je u četvrtak, 6. oktobra da neće "ugroziti svoju zemlju“ dozvoljavajući Kini da uspostavi pomorsku bazu u južnom Pacifiku".

On je rekao svom svom australijskom kolegi da neće učiniti ništa što bi narušilo bezbednost Pacifika i da neće dozvoliti vojne baze u svojoj zemlji u okviru bezbednosnog sporazuma sa Kinom, prenose mediji.

Sogavare se sastao sa svojim australijskim kolegom Entonijem Albanezeom (Anthony Albanese) tokom kratke posete Kanberi, a Australian Broadcasting Corp je izvestio da je rekao da je Australija i dalje poželjni partner za razvoj Solomonska ostrva.

Veze između Australije i Solomonovih Ostrva su se pogoršale nakon što je ova pacifička ostrvska država u aprilu sklopila bezbednosni pakt sa Kinom, kojim je predviđeno uspostavljanje kineske pomorske baze u južnom Pacifiku.

Kina je negirala da traži vojno uporište na Solomonima.

Sporazum je izazvao zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Australije, koje su decenijama doživljavale pacifički region u velikoj meri kao svoju sferu uticaja.

"Solomonova Ostrva neće učiniti ništa što će potkopati našu nacionalnu bezbednost i ugroziti bezbednost bilo koje ili svih zemalja članica Pacifičkog foruma", preneo je Ej-Bi-Si izjavu Sogavare na početku sastanka.

"Ponavljam još jednom da Solomonska Ostrva nikada neće biti korišćena za instaliranje stranih vojnih objektata ili institucije stranih zemalja jer to nije u interesu Solomonskih Ostrva i njihovog naroda," dodao je.

U zajedničkom saopštenju Albanezeove kancelarije nakon sastanka navodi se da su dvojica lidera razgovarala o bilateralnim odnosima, klimatskoj krizi i "zajedničkim težnjama za mirnim, prosperitetnim i snažnim Pacifikom".

Ej-Bi-Si je izvestio da se Sogavare zahvalio Albanezu na "ljubaznoj ponudi" za finansiranje narednih izbora u zemlji, zazakaznih za 2023, ali koje je Sogavare odložio za 2024. zbog toga što su Solomonska ostrva domaćin Pacifičkih igara sledeće godine.

To je bila promena u tonu od prošlog meseca, kada je Sogavare kritikovao ponudu finansiranja izbora kao "mešanje".

Bilateralni sastanak usledio je nekoliko dana nakon što su američki predsednik Džo Bajden i 14 pacifičkih ostrvskih država objavili zajedničku deklaraciju o jačanju svog partnerstva usred ponude Vašingtona za stotine miliona nove pomoći za region.

Solomonska Ostrva su podržala dokument nakon što su ranije nagovestila da neće potpisati deklaraciju.

Izvor: Reuters i AP
XS
SM
MD
LG