Dostupni linkovi

Solidarnost sa izbeglicama: "Otvorite granice"


Solidarnost sa izbeglicama Beograđani su još jednom iskazali u parku kod Autobuske stanice. Ovog puta akcijom povodom Svetskog dana mira, 21. septembra.

Aktivisti Žena u crnom i Autonomnog ženskog centra zajedno sa migrantima razvili su transparente sa porukama mira. Glavne su bile “Solidarnost”, “Zaustavite rat” i “NE granicama”.

Izbeglice su se rado pridružile ovom performansu.

Avganistanac Mahmad Rahmani rekao je za RSE da im ovakav doček daje nadu.

“U Srbiji su veoma dobri prema nama. Sa ovog mesta zajedno šaljemo sliku da smo svi samo ljudi. Ruka u ruci, ovde stojimo svi zajedno bez obzira na nacionalnost, sve pokazuje. Odavde poručujemo i narodu Mađarske da nas prihvati i da otvori granicu”, kaže Rahmani.

I neki Beograđani bili su u ovoj vrsti solidarnosti. Među njima i Milena Petrović.

“Uvek podržavam ljude koji su u nevolji. Pomognem koliko mogu. Tako rade i moji prijatelji. Danas smo doneli igračke da podelimo deci. Iako ovi ljudi mnogo pate, vidim puno snage i života u njima. Nadam se da će uspeti”, navodi Milena Petrović.

Lalpočar, izbeglica iz Kabula, rekao je za RSE da im mnogo znači svaka podrška.

“Iz Avganistana idem u Nemačku ili negde drugde u Evropu. Kod kuće je rat, ima mnogo problema, i jednostavno nemamo izbora. Nemamo novca, siromašni smo, i naša budućnost je ovde. Evropa mora da otvori granice. Mnogo smo propatili i nema nam drugog puta”, naglašava Lalpočar.

Građani su i tokom ove akcije delili pomoć izbeglicama. Hranu, odeći, sredstva za higijenu, pelene za bebe…

Staša Zajović, iz Žena u Crnom, rekla je za RSE da je sa ovog skupa poslata jasna poruka:

“Stop aparhejdu, stop zidovima, solidarnost zauvek. Mi želimo da im kažemo da su dobrodošli.”

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

XS
SM
MD
LG