Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Soldo: Čović homogenizira Hrvate da bi prikrio neuspjeh


Vera Soldo, urednica mostarskog internet portala republika.info, za ‘Zašto’ objašnjava zbog čega Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i vođa Hrvatske demokratke zajednice BiH, pojačava agresivnu retoriku o novoj teritorijalnoj jedinici, granicama ratne paradržave ‘Herceg-Bosne’ kao njenoj osnovi i preseljenju bosanskih Hrvata iz drugih dijelova da u njoj žive.

  • Kampanje

Izjave o nekoj novoj 'Herceg-Bosni', o nekim novim granicama, o nekim novim preseljenjima sve su učestalije i mogla bih reći i glasnije od predsjednika najjače hrvatske stranke HDZ BiH, dr. Dragana Čovića.

Njegove izjave kao političara su potpuno legitimne, međutim ja osobno mislim i smatram da su ovakve riječi samo apel za novo homogeniziranje hrvatskog biračkog tijela.

Čak bi se usudila i kazati da su te predizborne kampanje već počele u ovoj godini iako imamo izbore sljedeće godine.

  • Odgovornost

Što se tiče trećeg entiteta, zaista je pitanje koliko bi zapravo taj treći entitet bio dobar za Hrvate u BiH, ako govorimo samo o Hrvatima Bosne i Hercegovine?

Što bi zapravo bio taj treći entitet?

Onda je pitanje što s onim Hrvatima, hoćemo li mi zaista uzeti tu odgovornost, to jeste ne mi nego naravno doktor Dragan Čović, hoće li zaista uzeti tu odgovornost i izvesti nekakvo humano preseljenje?

  • Interesi

O čemu se tu radi?

Hrvati bi s tim trećim entitetom najviše izgubili -- sjetimo se samo Posavine, sjetimo se Republike Srpske iz koje je iselilo, odnosno protjerano, 93 posto Hrvata.

Zato bih pitala je li zapravo dobro za Hrvate u BiH takvo rješenje i je li to zaštita hrvatskih nacionalnih interesa?

  • Ugroženi

Stanje napetosti u Bosni i Hercegovini traje stalno.

Zašto bi mi pričali o ekonomiji, zašto bi pričali o nekakvim konkretnim stvarima, konkretnom razvoju, konkretnim potezima, kad mi možemo stalno pričati o tim međunacionalnim tenzijama da je netko od nekoga ugrožen.

  • Nezadovoljstvo

Povod svega je činjenica da su uzeli sve, znači nakon izbora uzeli su potpuno sve, sve poluge izvršne i zakonodavne vlasti su pod paskom HDZ BiH i njihovih dužnosnika.

Međutim kakvi su rezultati? Jesu li se ispoštovala ikakva obećanja?

Zato je stalna tenzija i zato se traži homogeniziranje hrvatskog biračkog tijela.

Među hrvatskim biračkim tijelom možemo već primjetiti i toliko nezadovoljstvo, a ono se ogleda ponajprije u enormnom iseljavanju Hrvata iz BiH, što im je omogućila hrvatska putovnica čime su postali građani Evropske unije.

  • Događanja

Ja nisam sigurna podržava li predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u potpunosti gospodina Dragana Čovića, isto tako i gospodin premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Gospodin Plenković vrlo dobro zna politički što se događa u BiH i zapravo je vrlo proeuropski nastrojen prema BiH.

Međutim, ono što se događa u BiH ne bih nazvala proevropskim događanjima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG