Dostupni linkovi

Šolc i Makron na diplomatskoj turneji zbog ukrajinske krize


Patrola na granici Ukrajine i Rusije, 2. februar 2022.
Patrola na granici Ukrajine i Rusije, 2. februar 2022.

Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron imaće odvojene susrete sa Vladimirom Putinom u Moskvi, dok između Rusije i Zapada rastu tenzije oko Ukrajine.

Makron i Putin će imati sastanak 7. februara, dok će se Šolc sa ruskim predsednikom sastati 15. februara.

Najave susreta sa Putinom dolaze usred velikih evropskih diplomatskih napora da se smanje tenzije nakon što je Rusija okupila više od 100.000 vojnika na ukrajinskoj granici, što je izazvalo strah od invazije.

Rusija poriče da planira invaziju, ali je zahtevala široke bezbednosne garancije od Zapada, uključujući da Ukrajini nikada ne bude dozvoljeno da se pridruži NATO-u.

Makron u Moskvi, pa u Kijevu

Jelisejska palata je saopštila u petak, 4. februara da će Emanuel Makron posetiti sledeće sedmice Moskvu i Kijev, kako bi posredovao u deeskalaciji ukrajinske krize.

Najpre će se Makron u ponedeljak (7. februar) sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a sledećeg dana na dnevnom redu je sastanak sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Prvi susret Šolca i Putina

Kremlj je saopštio da će se nemački kancelar Olaf Šolc sresti 15. februara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Šolcovu posetu je novinarima najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da će dvojica lidera imati "značajne" bilateralne razgovore.

To će biti prvi Putinov susret sa Šolcom otkako je u decembru preuzeo dužnost nemačkog kancelara.

Šolc je ranije ove nedelje rekao da će "uskoro" otputovati u Moskvu da razgovara o ukrajinskoj krizi.

Dvojica lidera će takođe razgovarati o kontroverznom gasovodu Severni tok 2 od Rusije do Nemačke, uz niz drugih bilateralnih pitanja.

Najnoviji spor izbio je 3. februara, kada je Rusija saopštila da zatvara moskovski biro nemačkog emitera Dojče vele, kao odgovor na odluku Berlina da zabrani kanal na nemačkom jeziku ruske državne TV mreže RT jer nema potrebnu licencu.

XS
SM
MD
LG