Dostupni linkovi

Građani traže da vlasti i kineska kompanija pokažu dozvole za most u Novom Sadu


Ekološki aktivisti na Šodrošu, oktobar 2022.
Ekološki aktivisti na Šodrošu, oktobar 2022.

Aktivisti sa novosadskog Šodroša zatražili su danas da kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), gradonačelnik Novog Sada i nadležne službe pokažu dokumenta za gradnju četvrtog mosta preko Dunava i izvrše inspekciju, kako bi se utvrdilo da li most ima sve potrebne dozvole.

Naime, radnici kineske kompanije CRBC postavili su 18. oktobra ograde za gradilište mosta preko Dunava. U tome im je pomogla interventna policija, koja je tog dana privela deset ekoloških aktivista koji su pokušavali da to spreče.

Aktivisti tvrde da bi se radovima uništila priroda i time nanela šteta endemskim vrstama ptica i biljaka.

Oni su u obraćanju javnosti saopštili da su ih opozicione stranke pozvale da te zahteve iznesu u holu Skupštine Srbije u Beogradu, gde se drže konferencije za novinare, ali im to nije dozvoljeno, tako da su to učinili ispred zgrade.

Zahtevaju da kineska kompanija CRBC javnosti pokaže dozvolu za početak građevinskih radova i arhitektonski projekat mosta na osnovu kojih je dobijena građevinska dozvola.

Pozvali su građevinsku inspekciju da izađe na teren i proveri da li su, u utorak započeti radovi legalni, da se pokaže dokument o uticaju radova na životnu sredinu, posebno što je na tom prostoru veliki broj zaštićenih ptica, kao i da se utvrdi odgovornost za seču drveća.

Napomenuli su da je policija, koja je obezbeđivala prostor i radove, bila "brutalna" prema aktivistima koji su protestovali "iako su oni držali ruke dignute uvis izbegavajući kontakt sa njom".

Građane su pozvali na veliki protest u nedelju na Šodrošu jer imaju pravo na zdravu životnu sredinu i dostojanstvo.

Također, tridesetak građana borave u "Šodroš Survivor kampu" koji su napravili u junu, na lokaciji protesta, kako bi sprečili početak radova.

Inače, CRBC je glavni izvođač radova, dok je investitor državna kompanija Koridori Srbije.

Prvi čovek Novog Sada Miloš Vučević, visoki zvaničnik član vladajuće Srpske napredne stranke, tvrdi da su sve potrebne dozvole nabavili i da je na redu izrada projekta samog mosta, kao i dobijanje potrebne dokumentacije od Ministarstva životne sredine o uticaju mosta na okolinu.

On aktiviste na obali Dunava u svojim izjavama naziva "lažnim ekolozima" i "ekstremistima".

Koridori Srbije, firma koja je glavni investitor, takođe tvrdi da imaju sve dozvole, a deo dokumentacije prosledili su i medijima.

XS
SM
MD
LG