Dostupni linkovi

Socijalni bunt u Izraelu: Demonstrant se zapalio u centru Tel Aviva


Fotografija sa prošlogodišnjih protesta
Fotografija sa prošlogodišnjih protesta
Hiljade demonstranata marširalo je u subotu uveče izraelskim gradovima i na taj način obeležilo godišnjicu od velikih antivladinih protesta koji su prošle godine okupljali i po više stotina hiljada ljudi. Tokom demonstracija, 52-godišnji Moshe Silman se zapalio na ulici zbog toga, kako je naveo u oproštajnom pismu, što više ne može spojiti mesec s mesecom, jer je postao beskućnik i jer ga je država, kao i ostale građane Izraela ponizila.

"Država Izrael je krala od mene i pokrala me. Ostavila me je bespomoćnim", naveo je u pismu.

On je optužio izraleskog premijera Benjamina Netanijahua i ministra finansija Juvala Stajnica za svakodnevno ponižavanje građana koji su u nevolji, za "uzimanje od siromašnih i davanje bogatim".

Silman se polio benzinom i zapalio pred očima drugih demonstranata koji su požurili da mu pomognu i ugase vatru, nakon čega je prevezen u bolnicu gde su lečnici rekli da mu je stanje "ozbiljno".

Jedan od očevidaca Jonatan Sahar kazao je da se sve dogodilo iznenada, da je video Silmana kako drži nešto što gori, a kada se polio benzinom i pošto ga je odmah zahvatila vatra, Sahar nije znao šta da radi.

Desetine demonstranata stiglo je u bolnicu Ihilov nakon što je čulo za incident. Policija ih je sprečila da uđu, snimajući u međuvremenu demonstrante koji su nosili transparente sa porukama osude Stajnica i gradonačelnika Tel Aviva Rona Huldaija.

Demonstranti su ostali i na mestu gde se čovek zapalio. Rečeno je da je Silman bio aktivista u prošlogodišnjim protestima, da mu je biznis propao i da je tada postao taksi vozač, a posle moždanog udara ostao je bez posla. Navodno je pretio više puta da će se zapaliti.

U subotu uveče hiljade Izraelaca demonstriralo je u Tel Avivu, Haifi, Ber Ssevi, Jerusalimu i Afuli.

Organizatori su rekli da se poruka od prošle godine nije izmenila i da demonstranti traže "fer društvo" i socijalnu pravdu.

U Tel Avivu su nošeni transparenti u znak podrške zajednici homoseksualaca, boljem javnom transportu, zaštiti životne sredine... Demonstranti su nosili i tarnsparente podrške španskim rudarima "Svi smo mi španski rudari" i "Solidarnost sa španskim rudarima"

U današnjim komentarima ističe se da je samospaljivanje Izraelca tragičan primer dubine jaza između ljudi i vlade i objašnjava da sa oko 580 dolara davanja mesečno Silman nije imao dovoljno novca da plati lekove i rentu.

Izraelski list Haaretz u tekstu "Između Izraela i Tunisa: Lična tragedija postaje simbol izraelske socijalne borbe" piše da samospaljivanje podseća na događanja u Tunisu neposredno pre izbijanja revolucije.

"Nemojmo zaboraviti, Bouazizi u Tunisu se nije zapalio zato jer je želio demokratiju, već zato što su mu vlasti uklonile prodajni štand. Protesti koji su iz toga proizašli bili su nezaustavljivi", piše kolumnist Or Kashti za Haaretz.

Hoće li sličan događaj u Izraelu navesti vladu da se preispita i da li će uvesti neku vrstu rehabilitacije sistema koji je naveo čoveka na takav očajnički akt, pita se komentator Haaretza.
XS
SM
MD
LG