Dostupni linkovi

Socijalisti i naprednjaci: Sukob nastavljen preko Beka


Ivica Dačić i Aleksandar Vučić
Naprednjaci se zasad ne izjašnjavaju, njihovi koalicioni partneri socijalisti poručuju da to trenutno nije u interesu zemlje - no sve ukazuje na to da su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji sve izvesniji. Posle zatišja kada je vlada SNS-a i SPS-a nastavila da funkcioniše bez trećeg partnera – Ujedinjenih regiona, odnosi dve partije ponovo su poljuljani. Ovog puta zbog jednog od najbogatijih srpskih tajkuna.

Udarac koji je zadat naprednjacima, zapravo i nije bio direktno upućen njima. Socijalisti su, naime, poprilično nebiranim rečima osuli po tajkunu Milanu Beku, nakon što je ovaj izjavio da bi lider SNS-a Aleksandar Vučić trebalo da zameni Ivicu Dačića na čelu Vlade Srbije. Na oštar odogovor u blogu objavljenom na sajtu SPS-a, uzvratili su još oštrije maprednjaci.

“Nekad se čudim koliko neke stranke imaju bezobrazluka prema njemu i da se neki koji imaju tri ili četiri puta manje nego što ima Srpska napredna stranke na ovakav način ophode prema njemu kao predsedniku te najveće stranke. Podsetiću da je upravo Vučić inicirao brojne istražne postupke i omogućio da Beko daje iskaze pred istražnim organima”, rekao je funkcioner SNS-a i predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, te pozvao Vučića da ne ostane nem i da, kako je naveo, “ne trpi drskost nekih stranaka.”

Socijalisti su u blogu Milana Beka opisali kao “oličenje nesreće” koja je snašla Srbiju, i još naveli da on “beskrupulozno namerava da proizvede još jednog jakog lidera i to onog koji je na čelu istraga sumnjivih privatizacija”. „Beko od devedesetih sav svoj uspeh vezuje za jake lidere, sve plašeći se da se neki od njih ne seti da je vreme za institucije“, piše u tekstu.

Premijer Ivica Dačić poručuje da blog ne govori o naprednjacima, već o Milanu Beku, a na preporuku ovog „biznismena“ da ga Vučić zameni na mestu premijera, naveo je da, kao i svako drugi, i Beko ima pravo da iznese svoje mišljenje, ali da ga ono - ne zanima.

Dačić je, vidno iznerviran, rekao da se u javnosti smišljeno stvara utisak da je jedino čime se on i Aleksandar Vučić bave to - da li će i oko čega da se posvađaju i kada će biti izbori.

„Stvarno mi je više preko glave da se svaki dan bavim ovakvim stvarima, ako je sve u redu, u redu je, ako nije u redu, kraj je i gotovo. Jadna je ta zemlja u kojoj je najvažnija vest šta kaže Milan Beko o političkoj vlasti ili šta kaže neka stranka o Milanu Beku. Koga briga", rekao je Dačić.

Zveckanje lisica

Milan Beko
Milan Beko
Sam Beko na blog socijalista odgovara da se sa puta vraća u Beograd kako bi se obratio premijeru Dačiću, optužujući socijaliste i za “govor mržnje”.

"Zveckale su i lisice, ako se ne varam. Sasvim je jasno da uredno odgovaram na sve svoje građanske obaveze, koliko god su mi višesatni razgovori s policijom teški, jer na drugoj strani mislim da imam i neka građanska prava“, naveo je Beko u saopštenju medijima.

Reakcije koje su usledile na njegovo otvaranje rasprave o tome ko bi trebalo da bude premijer, jasno su pokazale da Milan Beko u Srbiji nije tek obični biznismen. Tako i njegovo sugerisanje da bi premijersko mesto trebalo da pripadne Vučiću, postaje dovoljno da se svi zapitaju – da li je trenutak za izbore.

Naprednjaci ne propuštaju priliku da poruče kako Dačić, s obzirom na znatno manji broj glasova osvojenih na izborima – nije prirodni predsednik Vlade. Istovremeno nastavljaju sa kritikama na račun SPS-ovih kadrova. U višemesečnom obračunu sa jednim od čelnih ljudi socijalista Dušanom Bajatovićem oko “Srbijagasa”, visoka funcionerka Naprednjaka i ministarka energetike Zorana Mihajlović sada traži da se o svemu izjasni i premijer lično.

“Mi svi već sada trpimo zato što Srbijagas nije reformisan u profitabilnu kompaniju. Energetska stabilnost države trpi. Razgovarala sam sa premijerom Dačićem o Srbijagasu i uskoro ćemo se sastati tim povodom. Srbijagas je pojeo sam sebe, ali ja neću dozvoliti da pojede gasni sektor Srbije", rekla je Mihajlović i dodala da "ko nije sposoban da vodi preduzeće - neće ga ni voditi.

Dačić odgovara da je sudbina Srbijagasa državno pitanje i da nije reč samo o tome da li će Dušan Bajatović ostati na čelu tog javnog preduzeća.

"Slažem se da ne može više ovako. Srbijagas duguje Rusima i državi, a i njemu duguju i to pitanje mora da se reši", rekao je Dačić i dodao da ne brani Bajatovića, ali da cena gasa ne može biti socijalna a da se istovremeno od preduzeća koje vodi Bajatović traži profit.

"Ako je nešto ukrao, treba da odgovara. Ja ga ne branim", rekao je Dačić.

Politička prepucavanja i optužbe uz teške reči na liniji SNS – SPS govore o tome da je predizborna kampanja uveliko u toku, procenjuju analitičari. O tome kada će izbori i biti raspisani odlučiće naprednjaci, kaže za RSE Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

“Mi nikada nismo van izborne kampanje i svi politički potezi koji se vode na partijskoj, parlamentarnoj i na sceni izvršne vlasti jesu vezani za različito pozicioniranje stranaka, tako da meni ovakve izjave i akcije nisu ni čudne ni strane. Teško je proceniti kada mi možemo imati nove izbore, to zaista zavisi od odluke Aleksandra Vučića i SNS-a možda jednog čoveka Čim prođu izbori na Kosovu, odnos međunarodne zajednice prema izborima u Srbiji se donekle menja i onda se oni mogu i očekivati, ukoliko su to procenili prvaci SNS-a”, kaže Vuković.

Kao mogući termin najčešće se pominje kraj februara ili početak marta, odnosno nakon što Srbija dobije datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, koji u Beogradu očekuju u januaru. Raspodela moći je jasna, a naprednjaci su je nedavno i demonstrirali na proslavi pet godina od osnivanja stranke. Đorđe Vuković navodi da postoji velika verovatnoća da Dačićevi socijalisti u slučaju vanrednih izbora više ne budu deo vlasti.

“Mislim da to jeste jedna od pozicija koju imaju naprednjaci – da oni sami vrše vlast. Ne mora to biti cilj u ovom trenutku, ali dugoročno gledano, to jeste cilj”, kaže Vuković.
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na RSE, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG