Dostupni linkovi

Skupštinska većina za Bandićevu ostavku


Prosvjedi u Varšavskoj ulici, 17. srpanj 2010. Foto: zoomzg
Prosvjedi u Varšavskoj ulici, 17. srpanj 2010. Foto: zoomzg
Izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine bavila se samo jednom temom - – tko je odgovoran za početak radova u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, kada je 150 ljudi uhapšeno zbog protivljenja da se dio pješačke zore pretvori u prilazni put za privatnu garažu.

Većina u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podržala je javne prosvjede građana u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, zatražila je da policija deblokira okolne ulice i zatražila ostavku gradonačelnika Milana Bandića. Socijaldemokratski vijećnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zatražili su od Vlade da hitno uskladi Zakon o referendumu sa novim Ustavom, kako bi se na referendumu moglo izglasati nepovjerenje gradonačeniku Milanu Bandiću, kojeg socijaldemokrati drže odgovornim za ogorčenje građana i policijsku akciju u kojoj je privedeno 150 ljudi.

„Zaoštravaju se konflikti između građana i kapitala kojeg zastupaju lokalni moćnici“, kazao je socijaldemokratski predsjednik Skupštine grada Boris Šprem prozivajući Bandićevo pogodovanje privatnom investitoru.

„Policija štiti kapital koji pod privilegiranim okolnostima stiče pravo građanstva", ustvrdio je Šprem.

Socijaldemokratska vijećnica Mirela Holy upozorila je da je „slučaj Varšavska“ - u kojoj se dio pješačke zone u strogom centru Zagreba poklanja privatnom investitoru za ulaz u garažu ispod njegovog šoping centra – iz perspektive Skupštine „izgubljena bitka, koju smo izgubili zbog jedne neuobičajene
Mirela Holy
sloge i sinkronog, dobro usklađenog djelovanja najviših tijela izvršne vlasti i na gradfkoj razini i na državnoj razini.“

Vijećnici HDZ-a i Hrvatske seljačke stranke (HSS) koji su u Zagrebu u opoziciji, ali na državnoj razini na vlasti, nisu podržali zaključke većine. Po njihovoj ocjeni, radi se samo o pokušaju socijaldemokrata (SDP) da se izvuku iz situacije koju više ne kontroliraju, nakon što je iz SDP-a pred predsjedničke izbore izišao gradonačelnik Milan Bandić. Međutim, poznavatelji situacije kažu kako je to još jedan dokaz iznimno dobrih odnosa Bandića sa HDZ-om i vlašću na državnoj razini. Bivši socijaldemok Bandić optužio je svoje protivnike za „jogurt –revoluciju“.

Zahtjevi za smjenom gradonačenika Bandića sve su glasniji, pogotovo nakon prošlotjedne policijske akcije u Varšavskoj ulici na poziv gradskih vlasti, kada je privedeno 150 ljudi. Jučer je samo u sat prosvjeda prikupljeno 1500 potpisa na veliki transparent sa zahtjevom za raspisivanje referenduma za razrješenje Bandića s funkcije gradonačelnika Zagreba.
XS
SM
MD
LG