Dostupni linkovi

Sobranje izglasalo novu vladu


Nova makedonska vlada
Posle dvodnevne oštre debate, nakon ekspozea mandatara Nikole Gruevskog, u četvrtak nešto pre ponoći makedonsko Sobranje je sa 70 glasova “za” i 47 “protiv” izglasalo novu vladu.

U vladinoj koaliciji su VMRO-DPMNE na čelu sa premijerom Gruevskim i albanski partner, Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija.

Posle glasanja članovi vlade su dali svečane izjave da će odgovorno i savesno vršiti svoje funkcije.

Prema rečima Gruevskog, koji je po treći put izabran za premijera, glavni prioriteti vlade će biti povećanje ekonomskog rasta, integracija Makedonije u Evropsku uniju i NATO, borba protiv korupcije i kriminala, dobri međuetnički odnosi i investiranje u obrazovanje, nauku i informatičku tehnologiju.
Glavni prioriteti će biti povećanje ekonomskog rasta, integracija Makedonije u EU i NATO, borba protiv korupcije i kriminala, dobri međuetnički odnosi i investiranje u obrazovanje, nauku i informatičku tehnologiju.

Govoreći o sporu sa Grčkom, on je rekao da je vlada spremna da nastavi dijalog na osnovu već utvrđenih principa i strategije. Vlada neće prihvatiti promenu Ustava, sa ciljem promene ustavnog imena Republike Makedonije i neće prihvatiti ideje i predloge koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije i makedonskog jezika.

Vlada neće dozvoliti da bilo koje rešenje o sporu koji je nametnula Grčka, bude prihvaćeno, a da se o tome ne izjasne građani na referendumu, istakao je Gruevski kada je prezentovao program za rad vlade.

Kritike zbog stranih investicija

Poslanici iz opozicije, uglavnom iz Socijaldemokratskog saveza, glasali su protiv nove vlade.

U njihovim obrazloženjima preovladale su kritike na rezultate dosadašnje vlade u privlačenju stranih investicija.
Nikola Gruevski na debati oko izbora vlade u Sobranju

Oni kažu da nije jasno zašto i pored razočaravajucih efekata, ministar zadužen za ovaj resor ostaje na istoj poziciji, a sada se njemu pridodaje još jedan ministar bez portfelja, sa istim zaduženjem.

U novoj vladi osim premijera su ušla četiri vicepremijera, 15 članova koji će voditi ministarstva i trojica ministara bez portfelja.

Vicepremijer i ministar za finansije i u novom sastavu vlade biće Zoran Stavreski, a zamenik Gruevskog za ekonomska pitanja ostaje Vladimir Peševski.

Dosadašnja poslanica Teuta Arifi biće zadužena za evrointegracije, a Musa Džaferi za sprovođenje Ohridskog okvirnog sporazuma.

Novi šef makedonske diplomatije biće Nikola Poposki, dosadašnji ambasador u Evropskoj uniji, Gordana Jankulovska ostaje ministar unutrašnjih poslova, dok je prvi čovek odbrane Fatmir Besimi, koji je do sada bio ministar ekonomije. U ostalim ministarstvima ostaju uglavnom isti ministri, sa malim izmenama i rotacijama.
XS
SM
MD
LG