Dostupni linkovi

Sudbina dogovora sa Grčkom u rukama makedonske opozicije


Poslanici i predsednik Sobranja Talat Džaferi, fotoarhiv
Poslanici i predsednik Sobranja Talat Džaferi, fotoarhiv

Makedonski parlament Sobranje, nakon jednodnevne pauze, nastavlja sednicu na čijem je dnevnom redu Predlog o pristupanju ka izmenama Ustava Republike Makedonije sa smernicama o njegovoj izmeni i dopuni podnesen od strane Vlade.

U dosadašnjoj debati poslanici vladajućih partija su isticali da predlog treba biti prihvaćen da bi se otvorila vrata Evropske unije (EU) i NATO-a za Makedoniju, dok su za opoziciju neprihvatljivi predlog vlade i Dogovor iz Prespe iz kog proizilaze ustavne promene.

Poslanici VMRO DPMNE nisu prisustvovali diskusiji i su najavili da će glasati protiv ustavnih izmena.

Poslanica Sonja Mirakovska iz vladajuće koalicije pre današnjeg nastavka sednice je rekla da će predsednik Sobranja Talat Džaferi odlučiti da li će glasanje o predlogu Vlade biti danas ili nekog drugog dana.

Ona je rekla da vlast očekuje da će biti dvotrećinske većine u Sobranju, neophodne da bi predlog prošao.

Na pitanje da li dolazak visokog američkog diplomata Metjua Palmera, najavljenog za ponedeljak, znači da se rade poslednji pokušaji o obezbeđivanju dvotrećinske većine, Mirakovska je odgovorila da to ne smatra pritiskom.

"Cela međunarodna demokratska zajednica je praktično tu da nam pomogne da prevaziđemo razlike i da odradimo nešto što trebamo napraviti kao Sobranje zajedno. Uopšte ne smatram da njegov dolazak znači pritisak", ocenila je poslanica Sonja Mirakovska.

Pred početak sednice, vladajući Socijaldemokratski savez je u saopštenju ponovo pozvao poslanike VMRO DPMNE da naprave poslednji korak i da zaokruže Dogovor iz Prespe usvajanjem ustavnih izmena koje jačaju makedonski identitet i otvaraju put ka članstvu u NATO-u i početak pregovora sa EU.

I premijer Zoran Zaev je na svom Fejsbuk profilu pozvao poslanike da donesu ispravnu odluku i da kažu "da" mogućnosti koja je pred njima.

Prema Poslovniku za rad Sobranja, postupak za promenu Ustava bi išao u tri faze. U prvoj bi parlament sa dvotrećinskom većinom trebao doneti odluku o pristupanju ka promeni Ustava. U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

U predlogu Vlade su četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, te briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Ukoliko predlog o ustavnim izmenama ne bude usvojen u Sobranju, onda bi se moglo očekivati raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG