Dostupni linkovi

SNSD prijeti povlačenjem iz vlasti


Sa jednog od protesta koji je organizovalo srpsko rukovodstvo u oktobru 2007. godine u Banjaluci, a zbog djelovanja visokog predstavnika u BiH.
Sa jednog od protesta koji je organizovalo srpsko rukovodstvo u oktobru 2007. godine u Banjaluci, a zbog djelovanja visokog predstavnika u BiH.

Da li će nakon podizanja krivične prijave protiv Milorada Dodika i više ministara zbog „nanošenja štete budžetima BiH i RS“ u iznosu od 145 miliona konvertibilnih maraka, u Republici Srpskoj biti aktiviran tzv. "plan B" ? Inače, on podrazumijeva povlačenje svih predstavnika entiteta iz institucija Bosne i Hercegovine. Naime, vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata prijavu protiv svog predsjednika i premijera Dodika tumači pristikom na Republiku Srpsku.

Ukoliko se pritisci na RS nastave, zvaničnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata povući će svoje predstavnike sa funkcija u institucijama Bosne i Hercegovine i tako blokirati funkcionisanje države, najavljuju iz te stranke. Ove aktivnosti čelnici SNSD-a nazvali su “planom b” koji će provesti ako se ne postigne dogovor o sprečavanju paralelizma u državnim institucijama. Riječ je, između ostalog, o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvu BiH koji su, po mišljenju rukovodstva SNSD-a, nezakonito radili prilikom podnošenja i primanja izvještaja protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika, te još nekih zvaničnika tog entiteta.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, iz SNSD-a, Dušanka Majkić:

„S obzirom da su prekršene zakonske odredbe koje govore o načinu rada tih institucija, s obzirom da su preskočeni srpski predstavnici u tim institucijama, i to iz jednog jedinog razloga - da se kriminalizuju i Vlada RS i privrednici RS, mi smo odlučili da pokrenemo različite inicijative na nekoliko nivoa, gdje god se nalaze srpski predstavnici, i ukoliko ne dobijemo odgovarajući odgovor, smatramo da ovakva BiH ne štiti interese srpskog naroda i da mi nemamo šta da tražimo u takvoj zemlji.“

SNSD je praktično privatna firma koju vodi Milorad Dodik, čiji je cilj da spriječi bilo kakvo zakonsko preispitivanje ogromnih krađa koje su izvršene za vrijeme njegovog mandata kao predsjednika Vlade.

Dušanka Majkić ističe da famozni “plan b” ne treba dovoditi u vezu sa izvještajem protiv Dodika jer je on, kako kaže, “tek reprezent rada institucija BiH”. Njeno mišljenje, međutim, ne dijele predstavnici drugih političkih opcija. Za Svetu Pudarića iz SDP-a BiH je fascinantno, kako kaže, koliko se Milorad Dodik poistovijetio sa funkcijom, koliko pokušava da se poistovijeti sa entitetom i predstavi sebe kao cijeli narod:

„I počeo je da se ponaša kao Luj XIV – država to sam ja! Smatram da je to samo dokaz koliko su kod nas ljudi spremni da čuvaju vlastite, korupcijom stečene pozicije - i čovjek je potpuno neodgovoran, a SNSD je praktično privatna firma koju vodi Milorad Dodik, čiji je cilj da spriječi bilo kakvo zakonsko preispitivanje ogromnih krađa koje su izvršene za vrijeme njegovog mandata kao predsjednika Vlade.“

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović smatra da je prijetnja SNSD-a o povlačenju iz institucija samo dokaz više da te institucije treba učiniti funkcionalnijim kako ih jedan čovjek ili stranka ne bi mogli blokirati. O paralelizmu u institucijama BiH Ahmetović kaže:

„Ja mislim da je to ipak jedna subjektivna ocjena gospodina Dodika, odnosno SNSD-a, i vjerujem da ona iz sebe ima i tu činjenicu da je podnesena prijava u Tužilaštvo.“

RS nije jedna stranka

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović kaže da napuštanje institucija u znak protesta nije mehanizam koji ta stranka isključuje, ali da ipak treba ostaviti jedan period kako bi se unaprijedilo njihovo funkcionisanje:

„Smatram da je to nešto što je zadnje što treba uraditi, i to isključivo u onom slučaju ako se ne poštuju Ustav i zakoni ove zemlje.“

Na pitanje da li dijeli stav SNSD-a da se vrše pritisci na RS, Borenović kaže:

„Ja ću samo na to reći da RS nije jedan čovjek i nije jedna stranka.“

U SNSD-u očekuju da će oba doma Parlamentarne skupštine BiH zauzeti stavove po pitanju paralelnog funkcionisanja institucija. Traže da parlamentarna komisija za odbranu i bezbjednost, koja ja nadležna da prati rad agencija iz svoje oblasti, takođe zauzme stav. Dušanka Majkić kaže da će srpski predstavnici tražiti da se ispita podobnost tužioca koji je bio posrednik u cijelom slučaju, kao i podobnost, te ratna biografija zamjenika direktora Agencije za istragu u zaštitu Dragana Lukača.

XS
SM
MD
LG