Dostupni linkovi

SNSD o izdajničkoj politici, SDA o diskriminaciji u RS


Zgrada Narodne skupštine RS

U Banjaluci održane Sjednice predsjedništava Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije, dvije najveće stranke u RS i Federaciji BiH.

Predsjedništva SNSD-a konstatovalo je da predstavnici iz Republike Srpske na nivou BiH ne predstavljaju Republiku Srpsku i donose niz odluka koje nisu u interesu Republike Srpske.

"Vidljivo je da politika Mladena Bosića i SDS-a nije samo izdajnička, nego veleizdajnička i da je svakim danom sve vidljivija", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

SNSD će, prema riječima Dodika, zbog izdajničke politike koju vodi SDS, tražiti da svako pitanje koje se razmatra na nivou BiH bude razmotrenoi u institucijama Republike Srpske, Narodnoj supštini ili Vladi.

Takođe je najavio da će SNSD na narednim sjednicama razmatrati i inicijativu da u krivično zakonodavstvo RS bude uvedena odredba krivične odgovornosti za rušenje nadležnosti RS i neovlašteno prenošenje njenih nadležnosti na bilo koji drugi nivo.

Na Predsjedništvu SNSD-a bilo riječi i o pitanju migranata u regionu i Evropi.

"Smatramo da BiH do sada nije riješila pitanje migracija i izbjeglica i da bi svaka koncentracija izbjeglica na ovom prostoru mogla da ugrozi ekonomsku, pa čak i političku situaciju u BiH", rekao je Dodik.

Bakir Izetbegović, Banjaluka, 4. septembar, foto: Erduan Katana
Bakir Izetbegović, Banjaluka, 4. septembar, foto: Erduan Katana

U zgradi Narodne skupštine RS istovremeno je održavana i sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije, ali lideri dvije stranke nisu se sreli i razgovarali.

SDA izrazila je duboku zabrinutost izuzetno lošeg položaja Bošnjaka u entitetu Republici Srpskoj, posebno učestalim napadima na povratnike, njihovu imovinu i vjerske objekte.

„Diskriminacija u obrazovnom sistemu RS kao i u institucijama postaje, nažalost, politička odrednica vlasti u RS", saopštio je lider SDA Bakir Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

"Mislim da je ovo pravo mjesto, Narodna skupština RS, da od vlasti ovog bh entiteta zatražimo da poštuju ustav i zakon i i da efikasno zaštite sve Bošnjake i sve povratnike od nedvosmislene diskriminacije, da javno osude svaki napad na povratnike, da svojim izjavama ne doprinose stvaranju loše klime i nesigurnosti, da putem organa sigurnosti pruže zaštitu povratnicima, da omoguće povratnicima zapošljavanje u administrativnim, a posebno u policijskim i pravosudnim organima po popisu iz 1991 godine", naveo je Izetbegović.

SDA će, kazao je Izetbegović, zatražiti da Komisije za ljudska prava BiH posjeti povratnike, pogotovo u mjestima gdje su se desili napadi, i da predloži konkretne mjere koje vlasti treba da poduzmu.

Prema riječima Izetbegovića, diskriminacija bošnjačke djece u školama u entitetu RS imora prestati i mora im se omogućiti izučavanje bosanskog jezika. SDA će iskoristiti sve mehanizme za ostvarivanje prava interesa Bošnjaka i svih drugih na svom jeziku.

Ovlašteni predstavnici SDA u institucijama BiH će Ustavnom sudu BiH uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi ustava RS, član 7, stav 1, koji se tiče tzv. jezika.

Predsjedništvo SDA je u u vezi reforme pravde u BiH zaključilo da niko nikome u BiH ne može ništa nametati, te da sve buduće reforme moraju biti plod dogovora, pa i ona u oblasti pravosuđa.

SDA podržava usvajanje usaglašene strategije za reformu za period 2014-18 u Savjetu ministra BiH.

„Smatramo da odluka NS o raspisivanju referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH mora biti staveljena van snage. Entiteti se ne mogu baviti pitanjima koji su u nadležnosti BiH i na nezakonit i neustavan način donositi odluke i nametati svoju volju vezano za rad pravosuđa. SDA će preduzeti sveustavne i zakonske mjere kako bi se ova odluka stavila van snage", kazao je Izetbegović.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG