Dostupni linkovi

SNS najavio osnivanje prve srpske televizije u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Srpski nacionalni savjet najavio je osnivanje prve srpske televizije u Crnoj Gori čiji je cilj, kako navode, odbrana srpskog identiteta. U Savjetu ističu kako će se taj projekat finansirati iz vladinog Fonda za nacionalne manjine i poriču da ima bilo kakvu političku pozadinu i sličnost sa nekim medijskih poduhvatima krajem '90-ih čiji je cilj bio političko disciplinovanje Crne Gore.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović najavio je formiranje mreže srpskih medija u Crnoj Gori tako što bi prvo bila osnovana Srpska TV agencija a potom bi krenuo i program prve srpske televizije za koju je već obezbijeđena oprema a u završnoj fazi je i opremanje studija.

Još nije poznato kada će i odakle biti emitovan i na koji će način biti prenošen program nove medijske kuće u Crnoj Gori.

Vuksanović je kao mogućnost najavio da Srpska televizija bude vezana za kanal koji će omogućiti gledanost na cijeloj teritoriji Crne Gore. Međutim takva mogućnost kako nam je kratko izjavio direktor Agencije za Radio difuziju Abaz Beli Džafić ne postoji:

"Frenkvencije se ne mogu prenositi na takav način, to je prva stvar, bez odluka nadležnih organa, savjeta, Agencije za elektronske komunikacije i Savjeta Agencije za radio difuziju. Opet, sa druge strane, dopunski televizijski kanali mogu se dobiti samo na javnom tenderu .“


Osim frekvencija drugo otvoreno pitanje je kako će biti finansiran novi medij u Crnoj Gori.

Vuksanović: Uslovi koje imaju sve nacionalne zajednice

Vuksanović tvrdi kako će im u te svrhe za početak biti dovoljna sredstva iz vladinog Fonda za nacionalne manjine. Kada je riječ o motivima osnivanja mreže srpskih medija u Crnoj Gori Vuksanović konstatuje kako ne treba tražiti poseban povod.

"Jednostavno, srpski narod ne može da štiti svoj nacionalni identitet ukoliko medijski ne pokrije prostor Crne Gore, koji je maltene potpuno zatvoren. To je nešto što je nasušna potreba srpskog naroda i mi mislimo da su ta sredstva koja su dobijena iz Fonda za manjine na taj način pravilno upotrijebljena i baš za one svrhe koje su neophodne za funkcionisanje i život srpskog naroda na prostoru Crne Gore".


Na pitanje da li se, ako se zna da je komplikovana i dugotrajna procedura za dobijanje frekvencija, najava o osnivanju srpske televizije u Crnoj Gori može protumačiti i kao politička odluka, dva mjeseca uoci lokalnih izbora, Vuksanović odgovara:

"Sprovođenje ovih izbora je potpuno nelegitimno i Srpski nacionalni savjet neće učestvovati na ovim izborima. Znači to nema nikakve veze sa tim. Mi želimo da nastavimo ono što smo započeli prije nešto više od godinu dana, a to je da se srpskom narodu obezbijede oni uslovi koje imaju sve druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori i da pokrijemo medijski prostor Crne Gore gdje bi mi kao predstavnici srpskog naroda mogli da iskažemo koje su to naše potrebe i na koji način taj dio mislimo to da rješavamo."

Incijative o osnivanju elektronskih medija koji bi se bavili zaštitom srpskih nacionalnih interesa u Crnoj Gori podsjećaju na one krajem '90 –ih kada je u Beogradu pokrenut INFO TV kanal koji je u Crnoj Gori bio gledan posredstvom predajnika postavljenih u objektima Vojske Jugoslavije, koja je bila pod kontrolom Slobodana Miloševića, a čiji je cilj bio uticaj na političke prilike u Crnoj Gori.

Vuksanović, koji je tada bio predsjednik Vijeća narodnih skupstina, međutim odbacuje bilo kakvu sličnost medijskog projekta koje pokreće Savjet na čijem je čelu.

"Yu Info nije bio projekat Vijeća narodnih skupština. Projekat Vijeća narodnih skupština je bila Televizija Vijeća narodnih skupština, VNS Televizija, koju nam je aktuelna vlast odmah onemogućila nakon njenog pojavljivanja. Znači, mi smo već jednom dopremili signal na prostor Crne Gore, ne da bismo mi ometali bilo koga ili bilo koju politiku u Crnoj Gori, nego da bismo mogli da iskažemo ono što je interes srpskog naroda u Crnoj Gori".
XS
SM
MD
LG