Dostupni linkovi

SNP 'priznaje' samo dva stiha državne himne


MOJKOVAC
MOJKOVAC
Na Dan opštine Mojkovac odbornici Skupštine tog grada iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) odbili su prisustvovati intoniranju crnogorske državne himne, mada su lider te partije Srđan Milić i poslanici SNP-a u Skupštini Bijelog Polja prije pet dana stojeći odslušali tu istu himnu na Dan opštine Bijelo Polje.

Odbornici Socijalističke narodne partije svečanu državnu pjesmu "Oj svijetla majska zoro" odslušali su na Dan Opštine Mojkovac u hodniku Centra za kulturu gdje je na Božić proslavljen ovaj praznik.

Prvo emitovanje himne na svečanoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac izdejstvovala je novoformirana odbornička većina Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), koje su prije mjesec dana po prvi put dobile izbore u tom gradu.

Predsjednik opštinskog odbora SNP-a Veselin Jovanović kaže kako je ponudio kompromis vladajućem DPS-u u Mojkovcu - da se otpjevaju samo prva dva stiha himne, kao što je bilo dogovoreno i u Bijelom Polju, kaže Jovanović:

"Vi ste vjerovatno primijetili da odbornici SNP-a Mojkovac nijesu prisutvovali intoniranju himne. Razlog je zato što smo dogovorili u Bijelom Polju da se ne pjevaju dvije sporne strofe i prisustvovao je predsjednik SNP-a Crne Gore i odbornici i ustali su na himnu. U Mojkovcu nije došlo do takvog dogovora, iako sam ja razgovarao sa predsjednikom Opštine. Međutim, nije postojala volja da dođe do takvog dogovora i napravimo isti taj slučaj. Zašto nije došlo do ovog dogovora ne pitajte nas, jer mi smo spremni za kompromise. Zašto Demokratska partija socijalista nije to u Mojkovcu uradila kao što je urađeno u Bijelom Polju pitajte njih, ali mislim da je došlo vrijeme da prevaziđemo jedan problem podjela u Crnoj Gori."


U ANDRIJEVICI SE HIMNA NIKAD NIJE ČULA


Predsjednik Opštine Mojkovac Miladin Brko Mitrović ipak nije pristao na problematičan kompromis sa skraćenjem himne. Političke nagodbe nije želio da komentariše:

Miladin Brko Mitrović
"Ona se prvi put prikazuje, inače nije prvi put u Mojkovcu. Nemam komentara. Čekali smo i dočekali. Na kraju, vidite, narod nas je podržao i zato je i himna tu."

Praznični dani su razlog što su izostale ozbiljnije analize crnogorske javnost na pokušaj kompromisa vladajuće koalicije i najjače opozicione partije i skraćivanje himne bez zakonske norme.

"U Bijelom Polju je to učinio protokol Opštine"
, kazao je predsjednik te Opštine Tarzan Milošević.

U Herceg Novom je prošle godine emitovana samo instrumentalna verzija bez teksta himne za koju se za autora navodi Sekule Drljević, osuđen od komunističkih vlasti kao ratni zločinac.

Jedini grad u Crnoj Gori gdje skoro četiri godine od nezavisnosti nije emitovana državna himna jeste Andrijevica, gdje vlada upravo SNP u koaliciji sa Novom srpskom demokratijom (NSD).

Predsjednik države Filip Vujanović ranije je u Bijelom Polju na ustajanje lidera opozicije i na skraćivanje himne gledao blagonaklono:

"Gospodin Milić je ustao na himnu, saslušao intoniranje himne i dio njenog tekstualnog sadržaja i kroz to pokazao, za moj doživljaj, iz Bijelog Polja jedno raspoloženje koje treba realizovati u parlamentu da imamo odnos prema himni koji himna obavezuje. Možemo je doživjeti kako hoćemo, ali ona je državna simbolika u jednom važnom sadržaju simbolike i gospodin Milić je pokazao da je spreman za to da iskaže poštovanje prema himni i veoma pozdravljam i poštujem taj čin."
XS
SM
MD
LG